Dışişleri’nden Letonya’ya sözde soykırım kınaması

Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarını sözde soykırım olarak tanıdığını açıklayan Letonya Parlamentosu'nun kararını kınadı.

GÜNDEM 06.05.2021, 14:29 07.05.2021, 14:52
Dışişleri’nden Letonya’ya sözde soykırım kınaması

Dışişlerinin kınama mesajında Letonya’nın 1915 olaylarına yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararları ihlal ettiği vurgulandı.

“Bu kararı reddediyor ve şiddetle kınıyoruz”

ABD Başkanı Joe Biden’ın skandal ötesi açıklamalarının ardından bir skandal kararda Letonya’dan geldi.

Letonya parlamentosunda alınan bir karala 1915 olayları sözde soykırım olarak tanındı. Letonya parlamentosunun bu kararına Türk Dışişleri Bakanlığının yanıtı ise gecikmedi.

Bakanlık açıklamasında, "Letonya Parlamentosu'nda bu kararı hükümsüz bir teşebbüstür. Bu hukuk dışı ve talihsiz kararı şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Parlamentolar yargılama ve tarih yazma mekânları değildir. Bu teşebbüs, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 1915 olaylarına dair alınan 2013 ve 2015 tarihli kararlarına da açık bir şekilde aykırıdır. Bu karar, Letonya'nın işgalinin 80. yıl dönümü dolaysıyla kendi tarihindeki olaylara bakış açısıyla çelişmekte ve ortaya konulan çifte standardı gözler önüne sermektedir. Letonya Parlamentosu bu kararıyla tarihten düşmanlık çıkarmaya çalışanlara hizmet etmiştir."

Yorumlar (0)