Dışişleri’nden AB’nin Türkiye Raporu'na tepki

Dışişleri Bakanlığı, AB (Avrupa Birliği) Komisyonu'nun 2022 Genişleme Raporu'nda ülkemiz hakkındaki değerlendirmelerine dair, "Avrupa Birliğinin haksız iddialarını asla kabul etmiyoruz." açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 12.10.2022, 18:41 13.10.2022, 17:31
Dışişleri’nden AB’nin Türkiye Raporu'na tepki

Bakanlık, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, AB Komisyonu'nun bugün yayımladığı 2022 Türkiye Raporu'nun, AB’nin ülkemize yönelik stratejik bakış açısından çok uzak ve vizyonsuz yaklaşımını bir defa daha gözler önüne serdiği kaydedilerek, raporda Türkiye’ye karşı çifte standartlı bir yaklaşım sergilendiği ve sorumlulukların göz ardı edildiği, bu belgenin AB’nin ülkemize dair taraflı tutumunun bir diğer örneği olduğu vurgulandı.

"Reddediyoruz"

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da iştirakiyle 6 Ekim 2022'de düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısında, tüm ortak sınamalara karşı beraberce hareket etmenin ve iş birliğinin ne denli önemli olduğunun ortaya konulduğunun ancak bu dayanışma ruhunun Türkiye Raporu'na hiç yansıtılmamış olmasının esef verici olduğun altı çizilerek, "Özellikle yargı ve temel haklar ile siyasi kriterler faslındaki haksız eleştirileri ve mesnetsiz iddiaları asla kabul etmiyoruz. Müzakere fasıllarının önündeki siyasi engelleri bir türlü kaldırmayan AB’nin, siyasal sistemimize, yönetici ve siyasetçilerimize, Türkiye'deki temel hak ve hürriyetler ile terörle mücadelemize ve bazı yargı kararlarına yönelik haksız iddialarını tamamen reddediyoruz." denildi.

Raporun Kıbrıs, Ege ve Doğu Akdeniz hususlarındaki bölümlerinin her zaman olduğu gibi Yunan-Rum ikilisinin maksimalist ve hukuk dışı görüşlerini yansıtmasının, bahse konu raporda KKTC ile Türkiye'nin görüşlerine hiç yer verilmemesi ve Kıbrıs Türklerinin yok sayılmasının raporun kimlerin menfaatlerini gözeterek kaleme alındığının açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirtilen açıklamada, Avrupa Birliği'nin deniz yetki alanlarının belirlenmesi noktasında uluslararası bir yargı organı olmadığı anımsatılarak, AB’nin bu şekilde adım atmasının hem uluslararası hukuka hem de kendi müktesebatına aykırı olduğu kaydedildi.

"AB'nin raporları tarafımızca ciddiye alınmayacaktır"

Açıklamada, raporda ülkemizin, herhangi bir yükümlülüğü bulunmamasına karşın, Ukrayna-Rusya Savaşı kapsamında AB’nin uyguladığı yaptırımlara katılmaması sebebiyle eleştirilmesinin de ayrı bir tuhaflık olduğu ifade edilerek, şöyle devam edildi: 

"Ukrayna’da savaşan taraflar arasındaki esir takasının ve tahıl ihracatının ancak ülkemizin ilkeli yaklaşımı sayesinde gerçeğe dönüştüğünün bir defa daha altını çiziyoruz.

Avrupa Birliği mevcut jeopolitik sınamaları göz önünde bulundurarak, ülkemizi gereksinim duyduğunda kapısını çalabileceği üçüncü bir ülke olarak değil, müzakere edilen bir aday ülke olarak görmeli ve ahde vefa ilkesinin tüm gereklerini harfiyen yerine getirmelidir. Bu yönde bir yaklaşım benimsendiği müddetçe AB'nin raporları tarafımızca ciddiye alınmayacaktır."

Yorumlar (0)