Dışişleri: Suriyeli mültecilerin geri dönüşleri ele alındı

Dışişleri Bakanlığı, Suriye konu başlıklı yüksek düzeyli toplantı kapsamında, Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerinin de ele alındığını ve tarafların, mültecilerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde ikamet ettikleri bölgelere geri dönüşlerinin sağlanmasının önem ve önceliğine vurgu yaptığını açıkladı.

GÜNDEM 22.12.2021, 20:36 23.12.2021, 09:18
Dışişleri: Suriyeli mültecilerin geri dönüşleri ele alındı

Astana'daki Suriye konu başlıklı yüksek düzeyli toplantıların 17'ncisi, 21 ve 22 Aralık tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplantıda kapsamında İdlib'teki son durum, terörle mücadele ve insani yardımlar ele alındı. 

"Terörle mücadeledeki kararlığımız vurgulanmıştır"

Dışişleri tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Taraftar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine yönelik güçlü taahhütlerini tekrarlamış, İdlib Gerginliği Düşürme Bölgesi'ndeki huzur ortamının korunmasının önemine işaret etmiş ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesi için daha çok çaba sarf edilmesi hususunda mutabık kalmışlardır. Taraflar, terörle mücadele kılıfıyla uygulamaya konulmaya çabalanan gayrimeşru öz yönetim girişimlerinin kabul edilemez olduğunu belirtmişlerdir. Fırat Nehri'nin doğusundaki ayrılıkçı gruplar tarafından sivilleri hedef alan saldırılar ve baskılar dile getirilmiş, PKK/YPG ile mücadeledeki kararlılığımız vurgulanmıştır." ifadeleri kullanıldı. 

"Mültecilerin geri dönüşleri kolaylaştırılmalıdır"

Bakanlık, Suriyeli mültecilerin geri dönüşlerine ilişkin olarak, "Taraflar, Anayasa Komitesi’nin 7'inci turunun en kısa sürede Suriyeli tarafların yapıcı yaklaşımları ile yapılması konusunda çağrı yapmıştır. Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşleri hususu da toplantıda masaya yatırılmıştır. Taraflar, yerlerinden edilmiş insanların ve mültecilerin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde ikamet ettikleri bölgelere geri dönüşlerinin sağlanmasının önemine vurgu yapmışlardır.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)