Dışişleri Sözcüsü Aksoy’dan AB’ye sert tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, AB’nin “Libya mutabakatı” kararına sert tepki gösterdi. Aksoy, gönderdiği resmî yazıda AB’nin yine çifte standart uyguladığını vurguladı.

GÜNDEM 13.12.2019, 23:31 13.12.2019, 23:46
Dışişleri Sözcüsü Aksoy’dan AB’ye sert tepki

Dışişleri Sözcüsü Aksoy, Avrupa Birliğinin (AB) deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin yetkisinin bulunmadığını ve Libya mutabakatının hukuka uygunluğuna bir hükümde söz sahibi olamayacağını ifade etti.

Aksoy, AB Konseyinin ilgili konuda Türkiye’ye ilişkin yönelttiği sorulara yazılı yanıt verdi. AB Konseyinin verdiği karar hakkında "Üyelik dayanışması bahanesi altında, Rum/Yunan ikilisinin uluslararası hukuka ve hakkaniyet ilkesine aykırı maksimalist ulusal tezlerinin sözcülüğünü yapmayı” sürdürdüğü ifadesini kullandı.


AB Konseyi uluslararası mahkeme değil!

Aksoy, AB’nin deniz yetki alanlarında belirleyici olma yetkisine sahip olmadığını ve uluslararası bir mahkeme olmadığını şu sözleriyle vurguladı:

"AB, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında usulüne uygun olarak imzalanan bir muhtıranın hukuka uygunluğuna dair bir hüküm de veremez."

AB çifte standart uyguluyor!

Aksoy, resmî yazısında AB’nin çifte standart uyguladığını şu sözleriyle kaydetti:

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) hiçbir yetkisi yokken, normal bir devletmiş ve (Kıbrıs) Ada'nın tamamını temsil ediyormuş gibi 2003, 2007 ve 2010'da bölge ülkeleriyle Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin hakları hilafına yaptığı anlaşmalara sessiz kalan ve Libya'nın kıta sahanlığı haklarının Yunanistan tarafından gasbedilmesine göz yuman AB'nin, bu kere bize karşı aldığı bu tavır, izlediği çifte standart politikasının yeni bir örneğidir. Bu tavır, ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını savunmaktan bizi vazgeçiremeyecektir."

AB: üçüncü ülkelerin egemenlik hakları ihlâl ediliyor

27 Kasım tarihinde Türkiye ile Libra arasında Ulusal Mutabakat Hükümeti kararları verilmişti. “Güvenlik ve Askerî İşbirliği Mutabakat Muhtırası” vasıtasıyla iki ülkenin uluslararası hukuk kaynaklı haklarının korunmasını hedefleyen  "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nda anlaşmaya varılmıştı.

AB’ye üye 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları Brüksel’de Türkiye ile Libya arasındaki mutabakat muhtırası hakkında ortak bildirge sunmak üzere bir araya geldiler. Bildirgede "üçüncü ülkelerin egemen haklarını ihlâl ettiği" iddiaları yer almıştı.
İddia bildirgesi "Mutabakat üçüncü ülkeler için yasal sonuçlar doğurmaz" yönünde olmuştu ve AB'nin "Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'yle tam dayanışma içinde" olduğu vurgulanmıştı.

Yorumlar (0)