Dışişleri'nden Yunanistan'a tepki

Tanju Bilgiç, "Tansiyonu yükselten taraf Yunanistan iken Türkiye'nin asılsız iddialarla suçlanması Türkiye-Yunanistan arasında son dönemdeki müspet gündem ve iyi komşuluk bağları ile bağdaşmamaktadır." dedi.

GÜNDEM 28.04.2022, 18:40 29.04.2022, 09:07
Dışişleri'nden Yunanistan'a tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Yunanistan Hava Kuvvetleri'nin 26 ila 28 Nisan tarihlerinde ülkemizin kıyılarına gerçekleştirdiği provokatif ihlallere ve uçuşlara karşılık verildiğini kaydederek, "Tansiyonu yükselten taraf Yunanistan iken Türkiye'nin asılsız iddialarla suçlanması Türkiye-Yunanistan arasında son dönemdeki müspet gündem ve iyi komşuluk bağları ile bağdaşmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Bilgiç, Yunanistan’ın Ege Denizi'nde üst uçuş ve hava sahası ihlali iddiaları hakkındaki bir soruya yazılı yanıt verdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın 27 Nisan tarihinde Ege'de iki ülke hava kuvvetlerinin arasında meydana gelen olaylar ile ilgili gerçekleştirdiği açıklamaların 'gerçek dışı' olduğunun altını çizen Bilgiç, Yunanistan Hava Kuvvetleri tarafından 26 ila 28 Nisan tarihleri arasında ülkemizin kıyılarına yakın noktalarda provokatif uçuşlar yaptığını, Dalaman, Datça ve Didim'de Türk hava sahasını birçok kez ihlal ettiğini belirtti.

"Angajman kuralları çerçevesinde karşılık vermiştir"

Bilgiç şöyle devam etti:

"Türk Hava Kuvvetleri, bahse konu provokatif ihlallere ve uçuşlara, angajman kuralları çerçevesinde karşılık vermiştir. Tansiyonu yükselten taraf Yunanistan iken Türkiye'nin asılsız iddialarla suçlanması Türkiye-Yunanistan arasında son dönemdeki müspet gündem ve iyi komşuluk bağları ile bağdaşmamaktadır. Bu tarz olayların yeniden yaşanmaması için Yunanistan tarafının tahrik edici söylem ve eylemlerine son vermesini, gerek NATO bünyesinde gerek ikili olarak başlatılan Güven Arttırıcı Tedbirler sürecini samimi bir şekilde desteklemesini istiyoruz."

Diğer yandan Bilgiç, ülkemizin, hava sahası büyüklüğü dahil, tüm Ege Denizi problemlerinin uluslararası hukuka uygun bir şekilde Yunanistan ile samimi bir diyalog doğrultusunda çözülmesine yönelik tutumlarında herhangi bir değişiklik olmadığını sözlerine ekledi.
 

Yorumlar (0)