Dışişleri'nden 'Yemen' mesajı: Endişeliyiz!

Dışişleri Bakanlığı, Yemen'in Aden kentinde meşru hükümete bağlı güçler ile Hizam Emni güçleri arasında çıkan çatışmalardan endişe duyulduğunu kaydetti.

GÜNDEM 12.08.2019, 08:49 12.08.2019, 08:55
Dışişleri'nden 'Yemen' mesajı: Endişeliyiz!

Dışişleri Bakanlığı, Yemen'in güneyindeki geçici başkent Aden'de meşru hükümete bağlı güçler ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi bünyesindeki Hizam Emni güçleri arasında çıkan çatışmalara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. 

Açıklamada, "Yemen'in Aden şehrinde son günlerde yaşanan ve çok sayıda Yemenli kardeşimizin hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına neden olan silahlı çatışmalardan büyük endişe duyuyoruz." ifadesine yer verildi. 

Barış, dostluk ve dayanışma duygularının hakim olması gereken Kurban Bayramı'nda çatışmaların devam etmesinin son derece üzüntü verici olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Yemen'de tüm taraflara, ülkedeki siyasi ve insani krizi daha da derinleştirecek adımlardan kaçınmaları ve sorunlara diyalog yoluyla çözüm aramaları çağrısında bulunuyoruz."

Söz konusu açıklamada, Yemen'de güvenlik ve istikrarın sağlanması, ülkenin birlik ve bütünlüğünün korunması amacıyla yürütülen uluslararası çabalara Türkiye'nin destek vermeyi sürdüreceği bildirildi. 

Yemen'de ne oluyor?

Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı Hizam Emni birlikleri, 4 gün boyunca devam eden çatışmaların ardından 10 Ağustos günü Aden'de bulunan Maaşik Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile stratejik devlet kurumlarının denetimini ele geçirmişti.

Yetkililer ve komutanların Suudi Arabistan'a ait zırhlı araçla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrıldığı kaydedilmiş, böylece kentin denetimi tamamen Hizam Emni güçlerine geçmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ikamet eden Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki meşru hükümeti düşürme girişiminde bulunarak, çarşamba gününden beri Aden'de hükümet güçleri ile mücadele ediyordu.

Yemen'de 2011 yılında başlayan halk ayaklanmalarının ardından 'ayrılık' fikirleri bir kez daha gündeme gelmiş ve 'Güney Hareketi' adı altında ayrılıkçı bir hareket doğmuştu.

Yorumlar (0)