Dışişleri'nden Suriye seçimi açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'deki seçimlere ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık, "Suriye rejimi tarafından bugün gerçekleştirilen seçimler halkın özgür iradesini yansıtmayan gayrimeşru bir özellik taşımaktadır." ifadelerine yer verdi.

GÜNDEM 26.05.2021, 18:09 27.05.2021, 12:54
Dışişleri'nden Suriye seçimi açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerine ilişkin açıklamada bulundu.

"Meşru değildir"

Bakanlık, söz konusu açıklamasında, “Suriye rejimi tarafından bugün gerçekleştirilen seçimler halkın özgür iradesini yansıtmayan gayrimeşru bir özellik taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. 

ABD ile görüşülecek

Dışişleri, "ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın başkanlıklarında 27 Mayıs tarihinde başkent Ankara’da siyasi görüşmeler yapılacaktır." sözleri sarf edilirken, "Bahse konu görüşmelerde, iki ülke ilişkilerinin ele alınması, ayrıca uluslararası ve bölgesel hususların istişare edilmesi öngörülmektedir." denildi.

5 ülke ortak açıklama yapmıştı

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD ile 4 Avrupa devletinin dışişleri bakanlarının Suriye seçimlerine dair ortak yazılı açıklama yapmıştı.

"Reddediyoruz"

Ortak açıklamada, "ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya dışişleri bakanları olarak, açık bir biçimde dile getiriyoruz ki Suriye'de 26 Mayıs'ta gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimleri, adil ve özgür olmayacak. Esad rejiminin, BM (Birleşmiş Milletler) Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının kapsamı dışında bu seçimleri yapma kararını reddediyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

İlgili ülkelerin, Suriyelilerin görüşlerinin ve seslerinin yer almayacağı bir seçim sürecini asla kabul etmediklerinin altı çizilen açıklamada, Suriyeli muhaliflerin bahse konu seçimleri 'meşru görmediklerine' de işaret edilmişti.

Yorumlar (0)