Dışişleri'nden ‘ortak bildiri’ tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin bugün düzenledikleri üçlü zirvenin ardından gerçekleştirdikleri ortak açıklamada geçen konuların, Kıbrıs'taki hukuki ve siyasi gerçekleri yansıtmadığını bildirdi.

GÜNDEM 20.10.2021, 00:15 20.10.2021, 16:38
Dışişleri'nden ‘ortak bildiri’ tepkisi

Dışişleri, söz konusu üç ülke arasındaki zirvenin ardından yapılan ortak açıklamaya tepki gösterdi.

"Yok hükmünde"

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kıbrıs'ta iki ayrı devlet yer almaktadır. Bu iki ülkenin gerçekleştirdikleri açıklamalar ve aldıkları kararlar yalnızca kendilerini bağlar. GKRY tarafının Mısır ve Yunanistan ile gerçekleştirdiği ortak açıklama KKTC açısından yok hükmündedir. Ada meselesine dair hususlarda GKRY ve diğer ülkelerin muhatabının KKTC olduğunun bir defa daha belirtmemizde fayda görmekteyiz.

Söz konusu ortak açıklama gerçekleri yansıtmamaktadır. Her şeyden evvel Doğu Akdeniz’de meydana gelen gerilim GKRY'nin tek taraflı eylemlerinin bir eseridir. Rumların ilk kışkırtıcı faaliyetinin Mısır ile imza attığı tek taraflı deniz sınırlarının çizilmesi anlaşması olduğu da hatırlanacaktır. KKTC halkının haklarını yok sayan Rum tarafının politikasına Mısır’ın da destek vermesini kınıyoruz.

"TPAO çalışmalarına devam edecek"

KKTC, Temmuz 2019'da hidrokarbon kaynağının ortak yönetimine dair geniş kapsamlı ve yapıcı bir tavsiyede bulunmuştur. Bu tavsiyemiz halihazırda geçerlidir. Bölgede anlaşmanın yolunu açacak bir tavsiye de Türkiye tarafından sunulmuştur. Tarafları bir konferansta buluşturmayı öngören bu tavsiyeye KKTC de destek vermektedir.

Fakat, Yunanistan ve GKRY ile diğer üçüncü ülkelerin haklarımızı yok sayacak girişimlerine asla sessiz kalmayacağız. KKTC, Türkiye ile birlikte meşru çıkar ve haklarımızı muhafaza etme kararlılığına devam edecektir.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, bizim belirlediği ruhsat bölgelerinde KKTC halkı için faaliyetlerini sürdürmeye devam edecektir. Rum tarafının tek taraflı çalışmalarına ivedilikle karşılık verilecektir.”

Yorumlar (0)