Dışişleri'nden Libya toplantısına tepki: Gerçek dışı tezler!

Dışişleri Bakanlığı, dün Mısır'ın başkenti Kahire'de Libya gündemiyle düzenlenen toplantının ardından yapılan açıklamalara tepki göstererek, "Toplantının ardından Doğu Akdeniz’deki gelişmelere yönelik yapılan açıklama bütünüyle gerçek dışı tezlere dayanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. 

GÜNDEM 09.01.2020, 11:49 09.01.2020, 12:13
Dışişleri'nden Libya toplantısına tepki: Gerçek dışı tezler!

Fransa, Yunanistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Mısır ve İtalya dışişleri bakanları, dün Mısır'ın başkenti Kahire'de Libya gündemiyle toplandı.

İtalyan medyasında yer alan haberlerde, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’nun "çok dengesiz" olarak nitelendirdiği sonuç bildirisini imzalamadığı bildirildi. Aynı zamanda Di Maio, toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısına katılmadı. 

Dışişleri Bakanlığı, söz konusu toplantının ardından yapılan açıklamalara sert tepki gösterdi.

"Uluslararası hukuka uygun ve meşrudur"

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"8 Ocak 2020 tarihinde Yunanistan, Fransa, GKRY ve Mısır ile İtalya Dışişleri Bakanları’nın katılımıyla Kahire’de düzenlenen toplantının ardından Doğu Akdeniz’deki gelişmelere yönelik yapılan açıklama bütünüyle gerçek dışı tezlere dayanmaktadır. Libya’nın uluslararası toplum tarafından tanınan meşru Hükümeti ile imzaladığımız Mutabakat Muhtıraları uluslararası hukuka uygun ve meşrudur.

Doğu Akdeniz’i çatışma değil işbirliği sahasına dönüştürmek üzere, GKRY dışındaki tüm ülkelerle işbirliğine hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha ifade etmek isteriz."

Toplantının ardından kim ne dedi?

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Türkiye'nin Libya'da aşırılık yanlılarını desteklemeyi sürdürdüğünü iddia ederek, uluslararası toplumun Libya'da fikir birliği oluşturmak amacıyla çaba harcaması gerektiğini kaydetti. 

Ülkedeki şiddet ve aşırılık yanlısı güçlerin seçim sonuçlarını reddettiğini ve kazanan partiyi yönetimden uzaklaştırdıklarını belirten Şükri, Libya'daki savaşın durdurulması amacıyla siyasi çözümlere başvurulması gerektiğine dikkat çekti. 

Şükri, "Uluslararası toplum, aşırılık yanlısı gruplara Türkiye'nin desteğinin devam etmesini durdurmalıdır." ifadesini kullandı. 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Doğu Akdeniz'deki gaz keşiflerinin kalkınma için fırsat sunacağını belirterek, "Umarız Berlin konferansı başarılı olur." dedi.

Bakan Le Drian, Libya'da diyaloğun yeniden başlatılması ve seçimlerin gerçekleştirilmesiyle istikrarın sağlanabileceğini aktardı. 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Türkiye'nin Libya sorununa müdahalesinin bölgesel istikrarı riske attığını iddia etti. 

Türkiye'nin bölgesel istikrarı tehdit ettiğini savunan Christodoulides, Türkiye'nin Libya politikasına müdahale ettiğini ve bu durumdan rahatsız olduklarını belirtti. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ile Fayiz es-Serrac hükümeti arasında yapılan  anlaşmaların Akdeniz'de barış ve güvenliği tehlikeye attığını ileri sürdü. 

Yorumlar (0)