Dışişleri'nden İngiltere'deki haberlere sert tepki

Tanju Bilgiç, İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın, ülkesinin Ruanda ile imzaladığı sığınmacı anlaşmasının bir benzerini Türkiye ile de imzalamayı talep edeceğine yönelik haberlere dair, "Türkiye hiçbir ülkenin hudut muhafızı veyahut sığınmacı kampı olmayacak, üçüncü tarafların uluslararası yükümlülüklerini asla devralmayacaktır. Bütün ülkeleri, göç hususunda uluslararası yükümlülüklerini harfiyen yerine getirmeye ve eşit sorumluluk almaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 16.07.2022, 19:16
Dışişleri'nden İngiltere'deki haberlere sert tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, İngiltere Dışişleri Truss'a atfen İngiltere medyasında ülkemize dair yer alan iddialar hakkındaki soruya yazılı bir yanıt verdi.

İngiltere basınında, Truss'ın başbakan olması durumunda Ruanda ile imzalanan sığınma alanındaki iş birliği sözleşmesinin bir benzerinin ülkemiz ile de imzalanmasını talep edeceğine yönelik haberler yer aldığını kaydeden Bilgiç, "Sayın Truss'a atfen medyada yer alan bahse konu iddiaların asılsız olduğunu ümit ediyoruz." dedi.

"Hiçbir ülkenin sığınmacı kampı değiliz"

Sekiz senedir dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin üçüncü ülkelerin isteği üzerine daha çok yük alması, bunun da çok ötesinde iltica hakkı hususundaki uluslararası düzenlemelerle hiç de bağdaşmayan bir yaklaşımın içerisinde yer almasının mevzubahis olmadığını ifade eden Bilgiç, şöyle devam etti:

"Türkiye hiçbir ülkenin hudut muhafızı veyahut sığınmacı kampı olmayacak, üçüncü tarafların uluslararası yükümlülüklerini asla devralmayacaktır. Kaldı ki söz konusu tutumumuzu, geçtiğimiz sene Afganistanlı sığınmacılar hususunda çıkan birtakım haberlerin akabinde de kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu kapsamda, bütün ülkeleri, göç hususunda uluslararası yükümlülüklerini harfiyen yerine getirmeye ve eşit bir şekilde sorumluluk üstlenmeye çağırıyoruz."


(Truss)

Yorumlar (0)