Dışişleri'nden ilhak kararına tepki: Kabul etmiyoruz!

Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerini topraklarına katan Rusya'ya tepkiler büyüyor. Söz konusu ilhakla ilgili yazılı açıklamada bulunan Dışişleri Bakanlığı, "Bu ilhak kararı, uluslararası hukukun açıkça ihlâlidir. 2014'teki Kırım ilhakına karşı çıktığımız gibi bu ilhakı da reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 01.10.2022, 01:23 02.10.2022, 08:37 Hakan Öksüz
Dışişleri'nden ilhak kararına tepki: Kabul etmiyoruz!

Ukrayna'nın doğusundaki 4 bölgeyi kendi topraklarına kattıklarını duyuran Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e tepki yağıyor. AB ülkeleri, NATO ve ABD'den sonra konuya ilişkin bir açıklama da Türkiye'den geldi. Yapılan referandumların ardından Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasıyla ilgili Türkiye'nin görüşünü aktaran Dışişleri Bakanlığı, "Bu ilhak kararlarını kabul etmiyoruz." açıklamasında bulundu.

"Yerleşmiş normlar, açıkça ihlal edilmiştir"

Ukrayna topraklarının Rusya tarafından ilhak edilmesine ilişkin yazılı açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, "2014 yılında Rusya'nın gayrımeşru Kırım ilhakını tanımamıştık. Kırım'ı, Ukrayna toprağı olarak gördüğümüzü ilan etmiştik. Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. 2014 yılındaki tutumumuza paralel olarak son ilhak kararlarını reddettiğimizi duyururoz. Bu ilhak, uluslararası hukuk ile yerleşmiş normların açıkça ihlalidir. Müzakere yoluyla savaşın sona erdirilmesinden yanayız." ifadelerine yer verdi.

Rusya, Ukrayna'nın yüzde 15'ini ilhak etti!

Şubat ayından bu yana süren savaşın ilk aylarında hedeflerine ulaşamayan Rusya, çatışmaları Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine kaydırdı. Bölgenin büyük kısmını kontrolü altına alan Rusya'nın gözetiminde Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde referandumlar düzenlendi. 

Referandumların sonuçları, 4 bölgenin de Rusya'ya bağlanmak istediğini ortaya koydu. Bu bölgelerdeki Rus yanlısı sözde yönetimlerin başkanları ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün anlaşmalara imza attı. Böylece Rusya, Ukrayna topraklarının yüzde 15'ini ilhak etmiş oldu.

Yorumlar (0)