Dışişleri'nden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne tepki

GKRY tarafından Doğu Akdeniz'de doğal gaz yatağı bulunduğu açıklanmıştı. Tanju Bilgiç yapmış olduğu paylaşımda, "Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığımızdaki hiç kimsenin iznimiz olmaksızın hidrokarbon arama-çıkarma faaliyeti yapması söz konusu değildir." dedi.

GÜNDEM 23.12.2022, 17:32 24.12.2022, 12:49
Dışişleri'nden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne tepki

Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, GKRY'nin Doğu Akdeniz'de süren hidrokarbon faaliyetlerine ilişkin açıklama gerçekleştirdi. Bilgiç yaptığı açıklamada, yapılan faaliyetlerin, Doğu Akdeniz'deki gerginliğin artmasına sebep olduğunu ve barış ve istikrarı tehdit ettiğinin altını çizdi.

Tanju Bilgiç'in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışışleri Bakanlığı'nın bu konuya ilişkin 22 Aralık tarihinde yani dün yapmış olduğu açıklamaya bütünüyle destek veriyoruz.

Doğu Akdeniz'de yer alan kıta sahanlığımızdaki yer alan hiçbir ülkenin, geminin veya şirketin iznimiz olmaksızın hidrokarbon arama-çıkarma faaliyeti yapması mümkün değildir.

İstikrar ve barışı tehdit ediyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yapmış olduğu bu faaliyetler, Ada'nın bütün kaynaklarının ortak sahibi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin izni alınmaksızın tek taraflı olarak yapıldığı için Kıbrıs Türklerinin haklarını ihlal ediyor, Doğu Akdeniz'deki gerginliği artırıyor ve barış ile istikrarı da engelliyor.

Gerginliğin bu şekilde tırmandırılması kimsenin yararına olmaz

Cumhurbaşkanımızın Doğu Akdeniz konferansı düzenlemesine dair 2020 önerisi ve KKTC'nin hidrokarbon kaynaklarına ilişkin GKRY tarafına yapmış olduğu 4 işbirliği önerisi hala masadayken Doğu Akdeniz'deki gerginliğin böyle tırmandırılmasının herhangi bir kanadın yararına olmayacağını hem Kıbrıs Rum kesiminin arkasına hem de bölge ülkelerine saklandığını üçüncü taraflara hatırlatmak isteriz.

Yavru Vatan'ın hakları korunmaya devam edecek

Ülkemiz Doğu Akdeniz'de hem KKTC'nin haklarını hem de kendi haklarını korumayı sürdürecek, KKTC'nin de gelecek dönemde gerçekleştirecek olduğu hidrokarbon faaliyetlerine desteğine devam edecektir."

Yorumlar (0)