Dışişleri'nden Avusturya Başbakanı Kurz'a tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avusturya Başbakanı Kurz'un, Afgan mülteciler için ülkemizin doğru yer olduğunu belirten açıklamasına dair, "Türkiye, bölgeden kaynaklanan kitlesel bir göç krizinin neticelerine katlanmayacak ve yeni bir göç dalgasını da üstlenmeyecektir." açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 26.07.2021, 21:08 27.07.2021, 09:04
Dışişleri'nden Avusturya Başbakanı Kurz'a tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un açıklamalarına sert bir şekilde tepki gösterdi.

"Afganistan'ın komşusu değiliz"

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un bir medya organına verdiği mülakatta, Afgan mülteciler için ülkemizi 'daha doğru bir yer olarak' gösteren ifadelerini hayretle karşıladık. Her şeyden evvel ülkemiz, Başbakan Kurz’un dile getirdiği gibi Afganistan’a komşu bir ülke değildir.

"Türkiye yeni bir göç dalgasını üstlenmeyecek"

Tüm dünyayı etkileyen ve herkesin ortak meselesi olan düzensiz göç problemini çözmek için ortak gayreti ve iş birliğini vurgulamak yerine, 'göçmenler bizim ülkemize gelmesin, başka yere gitsin' şeklindeki tutum hem bencilce hem de kimseye yararı olmayan bir yaklaşımdır. Türkiye, bölgeden kaynaklanan kitlesel bir göç krizinin neticelerine katlanmayacak ve yeni bir göç dalgasını da üstlenmeyecektir. Bu tutumumuzu her fırsatta ve her seviyede muhataplarımıza iletiyor, ülkemizin AB'nin (Avrupa Birliği) hudut muhafızı veyahut sığınmacı kampı olmayacağını vurguluyoruz.

Diğer AB üyesi ülkeler gibi Avusturya da 'Mültecilerin Statüsü Hakkında 1951 BM Sözleşmesi’ne taraf bir ülkedir. Avusturya uluslararası yükümlülüklerine ve Avrupa Birliği kurallarına uygun olarak Afgan mültecilere de uluslararası koruma sağlamak mecburiyetindedir. Türkiye, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir koşulda devralmayacaktır.

Kitlesel göç krizinden endişe eden Avrupa ülkelerinin, çözümü ülkemizde aramak yerine, Afganistan ve komşu ülkelerle direkt olarak görüşmesi, insan kaçakçılığı, düzensiz göçle mücadele ve düzenli göçmenlerin bulundukları topluma entegrasyonu hususlarına kafa yormaları daha faydalı olacaktır." denildi.

Kurz ne demişti?

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, "Eğer insanlar kaçmak mecburiyetindelerse herkesin Almanya, Avusturya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri veya Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle çok daha doğru bir yer olarak görüyorum." sözlerini sarf etmişti. 

Yorumlar (0)