Dışişleri'nden AB'nin Türkiye raporuna ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı, "'Avrupa Birliği Zirvesi Sonuç Bildirisi' pozitif fakat tek yönlü bakış açısı ile kaleme alındığı görüldü." açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 26.03.2021, 01:18 26.03.2021, 16:19
Dışişleri'nden AB'nin Türkiye raporuna ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı, AB (Avrupa Birliği) Liderler Zirvesi ile ilgili açıklama yaptı.

Bakanlık tarafından, 'Avrupa Birliği Zirvesi Sonuç Bildirisi'ne dair yayımlanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tek taraflı bakış açısı ile kaleme alınmış"

"'Avrupa Birliği Zirvesi Sonuç Bildirisi'nde hazırlanan, 'AB ile Türkiye arasında ekonomik, siyasi ve ticari ilişkilerin durumu' adlı raporun, değerlendirme kısmında pozitif gündemin gereğine vurguda bulunulmuş olsa da, birkaç üye devletin dar görüşlü iddialarının etkisi altında ve AB-Türkiye ilişkilerine tek taraflı bakış açısı ile kaleme alındığı görülmüştür.

"Çabayı memnuniyetle karşılıyoruz"

Buna ek olarak, AB-Türkiye ilişkilerini pozitif gündem temelinde sürdürme hususunda raporla ortaya konulan gayreti ve bildiride yansıtılmaya çabalanan söylemi büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz.

Bu bağlamda, Avrupa Birliği tarafından pozitif gündem temelinde yapıcı ve somut adımlar atılması haklı temennimizdir.

Söz konusu adımların bildiride şartlara bağlanması, yalnızca belli alanlara vurgu yapılması ve haziran ayına ertelenmesinin ise, yakalanan pozitif ivmenin ortadan kalkmasına neden olmamasını umut ediyoruz.

"Göçmenlere kucak açmayı sürdürmek istiyoruz"

18 Mart Mutabakatı’nın göç hususunda iş birliği dahil olmak üzere tüm unsurları ile yenilenerek uygulanmasına devam edilmesi için Avrupa Birliği ile çalışmaya hazır olmamıza ve bu hususta somut tavsiyeler sunmuş olmamıza karşın, AB tarafının söz konusu mutabakatın kapsamlı içeriğini göz ardı ederek seçici davranış sergilemek ve muğlak ifadeler kullanmak durumunda kalması, birlikte global aktöre dönüştürmeyi arzuladığımız AB yönünden zayıf adımlar olarak kalmıştır.

Ülke olarak Suriye, Güney Kafkasya, Libya gibi coğrafyalardaki krizlerin çözümü için çalışmaya devam edeceğiz. Bu hususlarda AB ile iş birliği, çözüm yoluna katkı sağlayacaktır. Bu bakımdan, yalnızca sağlıkta ve bölgesel hususlarda değil, diğer tüm alanlarda da yerleşik üst düzey diyalog ortamının ivedilikle oluşmasından yanayız.

"KKTC görmezden geliniyor"

Rum-Yunan ikilisinin tutumunu görmezden gelen AB'nin, Türkiye'nin ve KKTC'nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını yasadışı olarak adlandırması, uluslararası hukuka uygun değildir. AB'nin bu hususta yargı ve yetki hakkı da bulunmamaktadır. 

Bildiride Kıbrıs Türklerine ve meşru çıkar ve haklarına bir kez daha atıfta bulunulmaması da, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs hususunda önyargılı ve taraflı tutumunun sürdüğünü göstermektedir.

AB'nin ortak çıkarlarımız açısından atacağı pozitif adımlar, aday Türkiye tarafından da aynı şekilde karşılanacaktır."

Yorumlar (0)