Dışişleri, Dendias'ın neresini düzelteceğini şaşırdı!

Dışişleri Bakanlığı, açıklamalarının her tarafı yalanla dolu Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'a cevap verdi.

GÜNDEM 11.10.2020, 18:22 12.10.2020, 00:57
Dışişleri, Dendias'ın neresini düzelteceğini şaşırdı!

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın kendi ülkesinde bir gazeteye verdiği mülakatta Türkiye'ye yönelik iddialarına cevap veren Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 2016 yılında Yunanistan’ın talebi üzerine durdurulduğunu, "Türkiye’den kaynaklandığı" iddiasının kamuoyunu yanıltma amacı taşıdığını bildirdi.

İstikşafi görüşmelerde "tek bir konunun ele alındığı" iddiasını da yalanlayan Dışişleri Bakanlığı, istikşafi görüşmelerin amacının Türkiye ile Yunanistan arasındaki birbirleriyle ilintili tüm konuların çözüme kavuşturulması olduğunu hatırlattı.

Kapalı Maraş!

Kapalı Maraş'ın sahil şeridinin halka açılması ile ilgili "Açan Türkiye değil, KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) hükümetidir" diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan ve Rum Yönetimi'nin, Maraş sahillerinin halka açılmasını BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) kararlarının ihlali olarak görmesi ve burada sahilde gezen ve denize giren insanların uluslararası güvenliği tehdit ettiği iddiasının son derece gülünç ve ciddiyetsiz olduğunu vurguladı.

Doğu Akdeniz ve Ege Denizi

Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki problemlerini samimi bir diyalogla Türkiye ile çözmek yerine, AB'yi (Avrupa Birliği) Türkiye’ye karşı kullanmaya çalışmasının bir sonuç getirmeyeceğini hatırlatan Hami Aksoy, Yunanistan'ın artık şantaj ve tehdit dilinin işe yaramayacağını anlamış olması gerektiğini kaydetti.

NAVTEX ilan edilmesi!

Atina yönetiminin bir taraftan Ankara ile görüşmeye hazır olduğunu dile getirirken öte yandan tansiyonu tırmandırıcı söylem, eylem ve faaliyetler sergilediğini, bunun samimiyetsizlik göstergesi olduğunu belirten Aksoy, son günlerde Ege Denizi'nde yaşanan NAVTEX gerilimi ile ilgili Yunan Bakan Dendias'ın bir başka çarpıtma içinde daha olduğunu ifade etti.

Türkiye'yi, "askerî tatbikat için 28 Ekim'de Ege Denizi’nde NAVTEX ilan ederek tahrikte bulunmak" ile suçlayan Bakan Dendias'a Aksoy şu cevabı verdi:

"Türkiye'nin 28 Ekim'de ilan ettiği NAVTEX, sizin 1988 Atina mutabakatına aykırı biçimde ‪29 Ekim'de yapacağını duyurduğunuz tatbikata cevaptır. İkazlarımıza rağmen 29 Ekim millî bayramımızda tatbikat düzenlenmesi bile iyi niyetten yoksun harekettir."

Hami Aksoy, Türkiye'nin hem kendi hem de KKTC'nin Ege ve Akdeniz'deki haklarını kararlıkla korumaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)