Dışişleri'den rest! "Tek başımıza kurarız"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin, "ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız." dedi.

GÜNDEM 02.08.2019, 12:12 02.08.2019, 12:33
Dışişleri'den rest! "Tek başımıza kurarız"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, basını bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. 

Sözcü Aksoy, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye ziyaretinde çeşitli toplantılar gerçekleştirildiğini, bu toplantılarda güvenli bölge ve Suriye ihtilafının tüm yönlerinin detaylı bir şekilde ele alındığını bildirdi. 

Yapılan toplantılarda Türkiye'nin ABD tarafına temel beklentilerini bir kez daha ilettiğini belirten Aksoy, bu beklentileri bölgenin derinliğinin 32 kilometre olması, bölgenin kontrolünün Türkiye'de bulunması ve terör örgütü PYD/YPG'nin bu bölgeden çıkarılması olarak sıraladı.

"Oyalamaya dönüşmesine izin vermeyeceğiz"

Aksoy, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin, "ABD ile ortak bir noktada buluşulamaması halinde (Suriye sınırında) güvenli bölgeyi tek başımıza oluşturmak zorunda kalacağız. Bunu her düzeyde ABD'li muhataplarımıza iletiyoruz." dedi.

5 Ağustos haftası Türkiye'ye gelecek olan ABD askeri heyetiyle görüşmelerin devam edeceğini belirten Aksoy, "Bu sürecin oyalamaya dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Beklentilerimizin karşılanmaması halinde, ulusal güvenliğimizi sağlamak üzere her türlü önlemi alabilecek kabiliyete ve yeteneğe sahibiz." diye konuştu.

"F-35'in müşterisi değil, sahibiyiz"

Aksoy, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına ilişkin, "Biz programın ortak üyesiyiz, yükümlülüklerimizi yerine getirdik; müşterisi değiliz, sahibiyiz. Hiçbir haklı gerekçe yokken dışına itilmeye çalışılıyoruz. Sürecin dışına itilirsek başka yolları denemek zorunda kalacağız." dedi. 

"Tırların 100 tanesi serbest bırakıldı"

Suudi Arabistan'da hiçbir gerekçe gösterilmeden Türk tırlarının bekletilmesine de değinen Aksoy, konuya ilişkin gerekli girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "Gümrükte bekleyen 300 tırın 100 tanesi yaş sebze, meyve taşıyanlar, bunlar kademeli şekilde serbest bırakıldı. Konuyu takip etmeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın, ihracatçılarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyoruz. Bir de tabii bu uygulamanın sadece Türkiye'ye yönelik olmadığı ümidini de taşıyoruz." ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar (0)