Dışişleri Bakanlığı'ndan Hollanda'nın skandal kararına tepki

Hami Aksoy, "Hollanda Temsilciler Meclisi’nde kabul gören ve hükümeti 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımaya davet eden karar, hükümsüz bir girişimdir." dedi.

GÜNDEM 26.02.2021, 01:30 27.02.2021, 14:00
Dışişleri Bakanlığı'ndan Hollanda'nın skandal kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Hollanda Temsilciler Meclisi'nde 1915 olaylarına dair alınan karar hakkında bir açıklamada bulundu.

"Hükümsüz bir girişimdir"

Aksoy, söz konusu açıklamasında, "Bugün (25 Şubat) Hollanda Temsilciler Meclisi’nde kabul gören ve hükümeti 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımaya davet eden karar, tarihi siyasi nedenlerle tekrar yazma niteliğinde hükümsüz bir girişimdir. Meclisler yargılama ve tarih yazma mekanları değildir.

Bu karara onay verenler, 1915 yılında gerçekte ne olduğunu araştırmak yerine, popülist bir tavırla oy peşinde koşmaktadır.

Söz konusu kararın imzacılarını AİHM kararlarını ve 1948 tarihli 'Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni incelemeye, tarihi bir meselenin daha iyi anlaşılmasına dair gayretleri desteklemeye çağırıyoruz. Ermenistan tarafından yanıt verilmeyen 'Ortak Tarih Komisyonu' teklifimiz, bu gayretlerin başında gelmektedir."

"Irkçılık, yabancı ve İslam karşıtlığı ile uğraşın"

"Hollanda'dan beklentimiz, hukukun üstünlüğünü benimseyen bir tutum göstermesidir.

Hollanda Temsilciler Meclisi’nin ise son zamanlarda sıklıkla yaptığı gibi gerçeklikten kopuk, ülkemize karşı kararlar almak yerine, mesaisini giderek yükseliş gösteren ve Hollanda'daki Türk toplumunun da günlük olarak maruz kaldığı ırkçılık, yabancı ve İslam düşmanlığı ile son olarak hükümetin istifasına kadar giden ayrımcı uygulamalarla mücadeleye harcaması daha doğru bir karar olacaktır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)