Dışişleri Bakanlığı'ndan HDP açıklaması: Hukukun gereği yapılıyor

Bazı ülkelerin TBMM’de yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunmalarına Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamayla tepki gösterildi.

GÜNDEM 18.03.2021, 13:52 19.03.2021, 13:16
Dışişleri Bakanlığı'ndan HDP açıklaması: Hukukun gereği yapılıyor

Yapılan değerlendirmelerin hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığının kaydedildiği açıklamada hukukun gerektirdiği şekilde hareket edildiği ifade edildi.

“Süreç sizin parlamentolarınızda nasıl işliyorsa bizde de öyle işliyor”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin TBMM’de düşürülmesine ilişkin yorumlarda bulunan bazı ülkelerin gösterdikleri tutumlara ilişkin bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, kesinleşmiş yargı hükmü bulunan Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin Anayasa ve TBMM İçtüzüğüyle uyumlu bir şekilde, söz konusu kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle düşürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının HDP için Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde, beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle, HDP’nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesine dava açtığı ve bu nedenle de mahkemenin vereceği kararın beklenilmesi gerektiği belirtildi.

“Bağımsız yargımıza saygı duymaya davet ediyoruz”

Türk yargısının bağımsız olduğunun vurgulandığı açıklamada, içişlerine müdahaleye yeltenenlerin bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiği kaydedildi.

Son olarak da siyasi partilerin demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olduğu ifade edilerek, partilerin, faaliyetlerini evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmelerinin esas olduğunun altı çizildi.

Yorumlar (0)