Dışişleri Bakanlığı'ndan EastMed anlaşmasına sert tepki!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy; Yunanistan, GKRY ve İsrail arasında imzalanan EastMed doğal gaz boru hattına tepki gösteren bir açıklama yaptı.

GÜNDEM 02.01.2020, 23:04
Dışişleri Bakanlığı'ndan EastMed anlaşmasına sert tepki!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy; Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve İsrail arasında EastMed Doğu Akdeniz doğal gaz boru hattı anlaşmasının imzalanmasına dair Bakanlığa yöneltilen bir soruyu yazılı bir şekilde yanıtladı.

"Bu hususu uluslararası toplumun dikkatine getiriyoruz"

Sözcü Aksoy, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) dışarıda tutmaya çalışan anlaşmaların işe yaramayacağını dile getirdi ve "Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye’yi ve Kıbrıs Adası’nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip olan Kıbrıs Türklerini yok sayan hiçbir proje başarılı olamayacaktır. Bu hususu bir kez daha uluslararası toplumun dikkatine getiriyoruz" dedi.

"Bu kirli hesapların tutmayacağını proje sahiplerine hatırlatırız"

Doğu Akdeniz'in doğal kaynaklarının Avrupa'ya aktarılmasındaki en güvenli ve ekonomik yolun Türkiye üzerinden olduğuna dikkat çeken Aksoy, "Buna rağmen hem bize hem Kıbrıs Türklerine iş birliği kapılarının kapatılması, aslında bazı ülkelerin iş birliği yerine kısır siyasi hesaplar peşinde koştuğunun açık göstergesidir. Bu tür kirli hesapların geçmişte olduğu gibi gelecekte de tutmayacağını proje sahiplerine hatırlatırız" ifadelerini kullandı.

"EastMed" ne anlama geliyor?

EastMed doğal gaz projesi anlaşması, Doğu Akdeniz'de çıkarılacak doğal gazın GKRY üzerinden önce Yunanistan, sonrasında İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngörüyor. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, GKRY lideri Nikos Anastasiadis ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bugün projeyi gerçekleştirecek anlaşmayı Yunanistan'ın başkenti Atina'da imzalamıştı.

Yorumlar (0)