Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya’ya ne zaman yaptırım uygulanacağını açıkladı

Bir televizyon kanalına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna yönelik saldırısı hakkında, “Buça'da yaşanan olaylar müzakereyi olumsuz etkiledi" sözlerini kullanırken, "İki liderin Türkiye'de görüşmesi, Putin'in evet cevabına bağlı" açıklamasını yaptı. Birleşmiş Milletler'in yaptırımı olması halinde buna uyacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Türkiye uluslararası hukuka uygun bir şekilde hareket ediyor. Dengeli tutumumuzu sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 14.04.2022, 12:37 14.04.2022, 18:01
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya’ya ne zaman yaptırım uygulanacağını açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon kanalında önemli açıklamalarda bulundu.

“Buça’daki olaylar müzakereleri olumsuz etkiledi”

Bakan Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ile ilgili, "Buça'da yaşanan olaylar müzakereyi olumsuz etkiledi" açıklamasını yaptı.

Problem uzadıkça çözümün de aynı derecede daha zor şekle büründüğünü söyleyen Çavuşoğlu, "Bütün zorluklara rağmen bir ateşkes şansı var" değerlendirmesini yaptı.

Liderleri bir araya getirmek amacıyla çaba harcayacaklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Müzakereler, heyetler arasında sürüyor” sözlerini kullandı.

Çavuşoğlu, "İrpin ve Buça gibi yerlerden gelen insanlık dışı resimler, atmosferi değiştirdi. Ukrayna cephesinde olumsuz bir havaya neden oldu. Bununla ilgili Rusya’nın farklı açıklamaları oldu fakat netice bu müzakereleri olumsuz etkiledi" dedi.

“Çözüm için çaba harcıyoruz”

"Çözüm için Türkiye olarak çaba harcıyoruz” sözlerini kullanan Çavuşoğlu, sivillerin Ukrayna'dan tahliyelerine ilişkin de açıklama yaptı.

"Değişik yollarla tahliyeleri yaptık" diyen Çavuşoğlu, "Tahliyelerde bütün risklere rağmen başarı sağladık” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, 30'un altında Türk vatandaşının Mariupol'de olduğunu düşündüklerini söyledi ve "Henüz istediğimiz sonucu alamadık" açıklamasını yaptı. Bakan Çavuşoğlu, Mariupol'de bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi konusunda gemiye ihtiyaç olmadığını ifade etti.

Türkiye, yaptırımlara katılacak mı?

Birleşmiş Milletler'in bu konuda yaptırımı olması halinde uyacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Türkiye uluslararası hukuka uygun bir şekilde hareket ediyor. Dengeli tutumumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu. "Birleşmiş Milletler'i reforme etmemiz gerek" şeklinde konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye'ye bakış olumlu açıdan değişti. Güçlenen Türkiye, sonraki dönemde daha önemli bir aktör olacak" açıklamasını yaptı.

“Soğuk savaş işaretleri var”

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna ile Rusya arasında yeni bir soğuk savaş işareti gördüklerini belirtirken, "Biz, ilkeli bir politika izlemeyi sürdüreceğiz. Eleştirenler dahi denge politikasının değerini gördü" dedi.

F-16 satışı

Türkiye'ye F-16 satışının yapılmasına yeşil ışık verilmesi hakkında konuşan Çavuşoğlu, "Olumlu açıdan mektubu önemsiyoruz. Kongre'nin ikna edilmesi lazım. Kongre'yi ikna edecek olan taraf Biden yönetimidir" sözlerini kullandı. 

Mevlüt Çavuşoğlu, "Washington'da Blinken ile 18 Mayıs'ta görüşeceğiz. ABD samimi olursa, gerekli adımları biz de atarız" dedi.

Mısır ile ilişkiler ve İsrail ziyareti

İsrail ziyareti hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Mayıs'ın 3’üncü haftası İsrail'e ziyaret planlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Mısır ile ilişkiler hakkında da konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Mısır ile ilişkilerin iyiye doğru gitmesi gerekiyor. Birçok bölge için iki ülkenin ilişkileri önemli. Doğu Akdeniz için önemli. Karşılıklı büyükelçi atama yeniden mümkün olabilir" şeklinde konuştu. 

Ermenistan ile olan ilişkilerde somut birtakım adımlar atılacağını söyleyen Dışişleri Bakanı, "Diaspora, Ermenistan ile normalleşmeye destek vermiyor" sözlerini kullandı. 

Cemal Kaşıkçı davasının Arabistan’a devri

Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin görülen davanın Suudi Arabistan'a devredilmesi hakkındaki soruya cevap veren Çavuşoğlu, "Davanın devri, hukuki bir süreçtir" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)