Dijital telif yasasında gelişme: Google düzenleme hakkındaki düşüncesini açıkladı

AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Avrupa'da dijital telifle alakalı olarak ödemeler hususunda bazı ülkelerle görüşme sağlayan Google temsilcilerini Türkiye'ye davet ettiklerini açıkladı. Yayman, "İlk önce Almanya olmak üzere İngiltere ve Fransa’da Google ile telif konusu üzerinden bir anlaşma gerçekleştirildi. Biz Türkiye'de de buna benzer bir anlaşmanın yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

GÜNDEM 03.06.2022, 13:49 03.06.2022, 13:51
Dijital telif yasasında gelişme: Google düzenleme hakkındaki düşüncesini açıkladı

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman, Avrupa'da telif ile ilgili ödemeler hususunda diğer ülkelerle görüşme sağlayan Google Türkiye temsilcilerini komisyona davet ettiklerini duyurdu.

“Görüşmenin asıl konusu emeğin korunması”

Google temsilcileri ile telif hakkı mevzusunda görüşme sağlayacaklarını vurgulayan Hüseyin Yayman, "Bu konu aslında çok önemli. Telif hakkı sadece Türkiye'nin meselesi değil, dünyanın gündeminde olan global bir mesele. Bu hususla ilgili bizlerin ne kadar doğru bir istikamette gittiğimizi meydana çıkardı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na Google Türkiye temsilcilerini davet ederek konu hakkında görüşme sağladık. Milletvekillerimiz temsilcilere önemli sorular yöneltti. Telif hakkı konusu da bu sorular içerisindeydi. Milletvekillerimiz telif ödenmesi hakkında birkaç talepte bulundu. Normal yaşamda herhangi bir akademik çalışma, bir resim, bir mimari veya herhangi bir müzik eserinin doğal olarak eser sahibin üzerinde emeği, hakkı var. Aslında bu tartışmanın asıl konusu emeğin korunması” dedi.

Google yeniden Komisyon’a çağırılıyor

Avrupa Birliği'nde telif hakkı ile ilgili bir düzenleme yapıldığına işaret eden Yayman,” Öncelikle Almanya olmak üzere İngiltere, Fransa’da telif hususu üzerinden bir anlaşma gerçekleştirildi. Bizde Türkiye için benzer bir düzenlemenin olmasını talep ediyoruz. Google temsilcilerini yeniden komisyonumuza davet edeceğiz. Bu mevzuyu görüşeceğiz. Google ile daha önce yaptığımız görüşmelerden onlarında bu konuda pozitif düşünceye sahip olduğunu vurgulamak isterim. Onlar, komisyonumuza katıldıklarında bu hususu bize izah ettiler. Bunun yanı sıra yüz yüze görüşmelerimizde sürekli olarak bize yardımcı olduklarını ve bu mevzuyu masaya oturup inceleyeceklerini dile getirdiler" ifadesinde bulundu.

“Avrupa’da nasıl anlaşma yapıldıysa bizde benzerini istiyoruz”

Yayman, komisyon olarak isteklerini net bir şekilde dile getirdiklerini söyleyerek, "Google Avrupa'da, İngiltere’de, Romanya’da, Fransa’da, Almanya'da ne şekilde telif anlaşması gerçekleştirdiyse, Türkiye'de de benzer bir telif düzenlemesi yapmayı istiyoruz. Bir müzakere düşüncesi içerisinde bu konuyu yeniden değerlendireceğiz" dedi.

Yayman, Google yetkilileriyle sık sık telefon konuşmaları da gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)