Dijital birliğin "ağır abisi" Kapgan ilk atışını yaptı

Türk savunma sanayisi çatısı altında çalışma sağlayan firmaların iş birliği ile üretilen insansız kara aracı Kapgan, vitrine çıkmasının ardından arazideki ilk atış testini gerçekleştirdi.

GÜNDEM 29.01.2023, 15:24
Dijital birliğin "ağır abisi" Kapgan ilk atışını yaptı

Savunma sanayisinin “ağır abisi” olarak Kapgan ilk defa ateş etti. Proje kapsamında çalışma sağlayan alan ekipler, Samsun Yurt Savunmanın Canik M2 QCB 12,7 milimetre ağır makineli tüfeği ve Unirobotics'in silah kulesi Kapgan'a takıldı ve gece atışları uygulandı.

Birçok silah entegre edilebilecek

Vitrine çıkmasından kısa bir süre sonra Kapgan gündüz atışlarını gerçekleştirdi. Atış testlerinin sonrasında araziye çıkan Kapgan, sürüş tekniğini de ortaya koydu.

Adını Göktürk Kağanı "Kapgan Kağan"dan alan araç, 30x113 milimetrelik silah sistemi ile farklılığını ortaya koyuyor. Hava ve kara hedeflerine yönelik zırh delici özelliği bulunan silah sistemi, 2000 metre kadar menzile sahip. Öte yandan farklı kalibre ve tiplerdeki silah sistemleri de Kapgan'a takılabilecek.

Yenilikler yükleniyor

Aracın 5 kilometre mesafeyi bulan haberleşme alanını daha da geliştireceklerine işaret eden HAVELSAN Robotik ve Otonom Sistemler Proje Müdürü Veysel Ataoğlu, GPS kaybında görsel navigasyon, farklı tip fırsat sinyalleri, sürü algoritmaları ve otonom kabiliyeti gibi hususlarda çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

Yorumlar (0)