Devlet korumasındaki 1050 gencin kamu kurumlarına ataması yapıldı 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, devlet korumasındaki 1050 gencin çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına atamasını yaptı. 

GÜNDEM 03.11.2021, 13:47
Devlet korumasındaki 1050 gencin kamu kurumlarına ataması yapıldı 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, devlet koruması altındaki 1050 gencin çeşitli kurum ve kuruluşlara atamasını gerçekleştirdi. Bakanlıkta gerçekleştirilen atama kurası töreninde Bakan Derya Yanık da konuşma yaptı. Devlet korumasındaki gençler için iki atama yaptıklarını belirten Yanık, şunları aktardı: “Bugün burada yaptığımız atama, üçüncü atama oluyor. Herkese hayırlı olmasını diliyorum. Gençlerimizin heyecanını yürekten hissediyorum. Sizlerin başarısı bizlerin gururudur. Siz, bu ülkenin geleceğisiniz. Bugün devlet korumasından yararlanan gençlerimize istihdam hakkı sağlamak, dayanışma kültürümüzün güzel bir örneğidir. Gençlerimizin geleceğe güvenle bakması, hükümetimiz ve milletimiz için önceliktir. Her bir genç, fert olarak oldukça kıymetlidir.” 

“İnsanı yaşatma anlayışıyla yoğrulduk” 

Derya Yanık: “Millet olarak tüm değerlerimiz, ‘insanı yaşatma’ anlayışıyla yoğrulmuştur. Toplumun her kesiminden vatandaşımızı bu uğurda onurlu bir şekilde yaşatmak için çabalıyoruz. Geleceğimizin emanetçisi olan gençlerimizin kurdukları hayallerinin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çocuklarımız için verdiğimiz her hizmet ve yaptığımız her çalışmayla hem onların hayatlarını hem de ülkemizin geleceğini inşa ediyoruz. Bu çalışmalarımızı ilgi, şefkat ve fedakarlıkla yürütüyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için aldığımız önlemler ve yürüttüğümüz programlar da bu uğurda çeşitlilik gösteriyor. Onları önlenebilir risklerden korumak için çalışıyoruz. Evde bakım desteğinden kurumsal hizmetlere kadar farklı başlıklarda çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda 2002’den bu yana aileleri merkeze alarak verdiğimiz hizmetlerden faydalanan çocuklarımızın oranı yüzde 91’e yükseldi. Şartlar uygun olduğunda çocuklarımızı ailelerinin yanlarında destekliyoruz. Aile bütünlüğünün yaşatılabilmesine önem veriyoruz.” 



“Hedefimiz, yüksek maneviyatlı nesil yetiştirmek” 

Derya Yanık: “Çocuk hizmetleri kapsamında koruma ve bakım altında olan çocuklarımız için önemli düzenlemeler yaptık. Artık koğuş tipi kuruluşlar yerine ev tipi kuruluşlarda çocuklarımızı ağırlıyoruz. Devletin imkanlarından yararlanan her çocuğun daha güvenli ve huzurlu ortamlarda yetişmelerini sağlıyoruz. Yeri geldiğinde apartman komşularıyla yeri geldiğinde de mahalledeki arkadaşlarıyla bir araya gelebiliyorlar. Bu, topluma uyum noktasında oldukça önemli. Çocuklarımızı, uyum alanında güçlendirmeyi hedefliyoruz. Araştırma sonuçlarına göre çocuk hizmetleri alanındaki bu değişikliklerimiz, bilimsel olarak da doğrulanmış bir sistem. Tüm bu çalışmalarda hedefimiz, özgüvenli, donanımlı, sosyal ve manevi değerleri yüksek, güçlü nesiller yetiştirmek. Bu amaçla çocuklarımıza yönelik farklı uygulamalar geliştiriyoruz. Olası risk faktörlerine karşı tedbirlerimizi alıyoruz ve onları hem fiziksel ve ruhsal hem de eğitsel açıdan yetiştiriyoruz.” 

“18 çocuğumuz LGS’de yüzde 15’e girdi” 

Derya Yanık: “Çocuklar yayın mecralarında, sokakta ya da okulda çeşitli risklerle karşılaşabiliyorlar. Biz ise bunlara karşı denetimlerimizi artırmış durumdayız. Örneğin çocuklarımızın basılı eserlerde uygunsuz içeriklere maruz kalmamaları için bakanlığımız bünyesinde bir kurul oluşturduk. Kurulumuz, eserleri incelemekle yükümlü. İletişim kanallarının tamamıyla kontrol edilemez olduğu çağda çocuklarımızın otokontrolünü güçlendirmek oldukça önemli. Biz de bu kapsamda çocuklarımız için iletişim ve dijital konularında eğitimle veriyoruz. Eğitsel açıdan da çocuklarımızı destekliyoruz. 2021 senesinde yapılan LGS’de 18 çocuğumuz, yüzde 15’lik dilime girdi. Bu sene çocuklarımızın 241’i de yükseköğretim programına yerleşme başarısı gösterdi. Gençlerimizin geleceği, Türkiye’nin geleceğidir. Bu anlayışla birlikte, koruma altında olan çocuklarımızın ve gençlerimizin motivasyonlarını sağlayacak sportif, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunuyoruz.” 



İş ve meslek danışmanlığı eğitimleri veriliyor 

Derya Yanık: “Gençlerimizi iş ve meslek hayatına alıştırmak için 13-15 yaş ve 16-18 yaş olmak üzere iki grup halinde iş ve meslek danışmanlığı eğitimleri veriyoruz. Yükseköğretimdeki gençlerimize yaşam başarıları ve çalışma hayatı ve hukuk gibi konularda temel eğitimler veriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz atamalarla da gençlerimizin kariyer basamaklarını tırmanmasına destek oluyoruz. 2018 yılından bu yana devlet korumasında yetişmiş gençlerimiz arasından avukat, hemşire, öğretmen ve mühendisler çeşitli kurum ve kuruluşlara atandı. İstihdam hakkına sahip gençlerimizin başvuru sürelerini 2 seneden 5 seneye çıkardık. Atamalarda da sınav yerine kura sistemini getirdik ve hayata atılmalarını kolaylaştırdık. 2003 senesinden 2021 senesine kadar toplamda 34 bin 560 gencimize kamuya yerleştirdik. 1988’den bu yana kamuya yerleştirilen gençlerimizin sayısı ise 55 bin 862 oldu. Bugünkü törenimizde de 1050 gencimizi işe yerleştirdik. Gençlerimizin özel sektörde istihdamı için de teşvikler vermeye devam ediyoruz. 2018’de başlatılan bu uygulama ile özel sektörde çalışan gençlerimizin SGK primlerinin tamamı, işe giriş tarihinden itibaren 5 sene boyunca devlet tarafından karşılanıyor.” 

“Aileniz ve yoldaşınız olmaya devam edeceğiz” 

Derya Yanık: “AK Parti hükümeti olarak çocuklarımızı ve gençlerimizi daha iyi bir geleceğe hazırlama konusunda çıtayı sürekli yükseltiyoruz. Kamuya yaptığımız bu atamaların gençlerimizin hayatında yeni bir sayfa açmasını diliyoruz. Bizler, çalışmalarımız ile sizin yanınızda olmaya her zaman devam edeceğiz. Mesleklerinize başlamadan önce daha bilinçli şekilde hareket edebilmeniz için kamu kurumlarına atanan sizden önceki gençlerimize destek olduğumuz gibi size de destek olacak ve zaman zaman seminerler vereceğiz. Biz, şimdiye kadar olduğu gibi bugünden sonra da aileniz ve yoldaşınız olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda gençlere olan güvenimizin de tam olduğunu belirtmek isterim. Sizlerden aldığımız ve alacağımız güzel haberler, gücümüze güç katıyor. Bulunduğunuz yerde ve kurumlarınızda bizlerin çalışmalarını destekleyecek olmanız ve ardınızdan gelen kardeşlerinize güzel örnek olmanız bizler için oldukça önemli.” 



“Hayallerinizden vazgeçmeyin” 

Bakanlık tarafından ataması yapılan gençlerden Ayşe Nur Oruççu, atama töreninde bir konuşma yaparak şunları dile getirdi: “Bakanlığımızın sunduğu sosyal hizmet modelinden yararlandım ve hedeflerime adım adım yaklaştım. Bakanlığımız, o küçük Ayşe Nur’a hayallerine ulaşmak için güç verdi ve onu hep sarıp sarmaladı. Hep yanımızdaydılar ve bundan sonra da olacaklar. Ben ve kız kardeşim, bu hayata engellerle başladık ama bakanlığın ailesine dahil olmak bizim tüm şartlarımızı değiştirdi. Umut etmeyi, çabalamayı ve başarmayı öğrendik. Hikayemizin yönü değişti. Okulda başlayan matematik sevgim beni mühendis yaptı. Şimdi, sevgili ailem, bir mühendis olarak karşınızdayım. Şimdi ise daha büyük bir hayalim var: Ülkemizdeki projelere bir kadın mühendis olarak imzamı atmak istiyorum. Buradan sizlere söylemek istediğim tek bir şey var: Asla hayallerinizden vazgeçmeyin.” 

Yorumlar (0)