Devlet Denetleme Kurulu’ndan “THK” raporu: 21 uçaktan 15’i kullanılamaz durumda 

Bu yaz Ege ve Akdeniz’de yaşanan orman yangınlarının ardından Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçakları hakkında yeniden tartışma başladı. Devlet Denetleme Kurulu, THK ve uçaklar hakkındaki raporunu tamamladı. Rapora göre 21 uçaktan 15 tanesi kullanılamaz durumda; 6 uçak ise bekler durumda ya da bakımda. THK’nın toplam borcu ise 2 milyar TL. 

GÜNDEM 14.09.2021, 15:04
Devlet Denetleme Kurulu’ndan “THK” raporu: 21 uçaktan 15’i kullanılamaz durumda 

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), yaz aylarında Ege ve Akdeniz’de çıkan yangınların ardından tekrar tartışma konusu olan THK uçakları hakkında başlatılan soruşturma kapsamında raporunu hazırladı. Kurul raporuna göre THK envanterinde bulunan 21 yangın söndürme uçağından 15’i kullanılamaz durumda. Kalan 6 uçak ise ya bakımda ya da bekler durumda. 6 adet CL-215 tipli yangın söndürme uçağıyla ilgili Haziran 2020’de düzenlenen teknik rapora göre 2 uçak, toplamda 2 milyon 194 bin dolar değerinde malzeme bekler durumda. Ayrıca Mart 2020’de yapılması gereken AD (uçuşa elverişlilik yönergesi) uygulaması da ekonomik gerekçelerle yapılmadı. 



Kurumun borcu 1,2 milyar TL 

Rapora göre THK’nın toplam borcu 1 milyar 214 milyon 46 bin 587 TL. Bu borcun tümü, bankalara karşı olan borçlar.  

DDK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile THK ve bağlı şirketlerinin 2009-2019 dönemine ilişkin tüm iş ve işlemleri ile hesaplarını mercek altına almıştı. Denetim kapsamında THK envanterine kayıtlı 21 yangın söndürme uçağının durumu da incelendi. Raporda, THK’nın etkinliğinin artırılması için 116 farklı öneride bulunuldu. Onlardan en dikkat çekeni ise kurumun yeniden yapılandırılması oldu. Ayrıca sorumluluğu bulunan eski THK başkanı ve görevlileri ile şirket yetkilileri hakkında da cezai, idari, hukuki ve mali değerlendirmeler yapılması önerildi. 



Yorumlar (0)