Dev kriz kardeşliğe dönüştü! Aliyev'in yüzü yine güldü...

Hazar Denizi'ndeki "Dostluk" ismi verilen petrol yatağının ortak olarak işletilmesi hususunda Azerbaycan ve Türkmenistan anlaşmaya vardı. Dev krizi tarihî anlaşma ile atlatan taraflar, sağlam kardeşlik vurgusu yaptılar.

GÜNDEM 21.01.2021, 14:52 22.01.2021, 09:38
Dev kriz kardeşliğe dönüştü! Aliyev'in yüzü yine güldü...

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bir araya geldi.

İki ülkenin dışişleri bakanları, "Dostluk" ismi verilen petrol yatağındaki keşif, işletme ve kullanımın Azerbaycan ve Türkmenistan ortaklığında yapılması hususunda anlaşmayı imzaladı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkmenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ise imza törenine ülkelerinin başkentlerinden video konferans marifetiyle katıldı.

Azerbaycan'da "Kepez" ve Türkmenistan'da "Serdar" adıyla bilinen petrol yatağının Azerbaycan'a mı yoksa Türkmenistan'a mı ait olduğu, yatağı kimin nasıl işleteceği hususu senelerdir Bakü ile Aşkabat arasında diplomatik krizlere yol açıyordu. 

Hazar Denizi'nde, Azerbaycan ve Türkmenistan'a ait alanların tam ortasında yer alan yatağın yaklaşık 60 milyon ton petrol rezervine sahip olduğu öngörülüyor.

İmza töreninde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in hayli mutlu olduğu görüldü.

Krizi büyük dostluğa dönüştürdüler

Yatağın ortak işletilmesinin Azerbaycan ve Türkmenistan'ı daha da birbirlerine yakınlaştıracağını, Azerbaycan ve Türkmenistan halklarına büyük yararlar sağlayacağını belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, söz konusu anlaşmanın Hazar Denizi'nin hidrokarbon kaynaklarının kullanılması noktasında yeni bir sayfa açtığını, bu projenin hem Azerbaycan'ın hem Türkmenistan'ın hem de her iki ülkenin komşularının enerji güvenliğini güçlendireceğini söyledi.

Projenin ihracat konusunda büyük fırsatlar oluşturacağını, böylece her iki ülkenin halklarının refahının daha da yükseleceğini vurgulayan İlham Aliyev, sadece Hazar denizi'ndeki petrol yatağı üzerinde anlaşma imzalamadıklarını, iki ülkenin ilişkilerinin gelecekte ulaşacağı noktanın da ilk adımı olduğunu bildirdi.

Berdimuhammedov'dan sağlam kardeşlik vurgusu!

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov ise "Gerek siyasi irade, gerek teknik altyapı, gerek kadro ve petrol konusunda tecrübe olsun, tümüne sahibiz. Bu başarılı iş birliğinin temelinde esasen Türkmenistan ve Azerbaycan halkları arasında asırlara dayanan çok sağlam kardeşlik bağları bulunmaktadır." diye konuştu.

Yorumlar (0)