‘Dersim’ kararı için iptal başvurusu

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Tunceli Belediye Meclisinin belediye tabelalarında ‘Tunceli’ yerine ‘Dersim’ ibaresinin yazılması kararının iptali için mahkemeye başvurdu.

GÜNDEM 24.05.2019, 12:57 24.05.2019, 13:05
‘Dersim’ kararı için iptal başvurusu

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) üyeleri, Tunceli Belediye Meclisinin belediye tabelalarında ‘Tunceli’ yerine ‘Dersim’ ibaresinin yazılması kararının iptalini istedi. Talebi içeren dilekçe, ADD Genel Başkanı Hüseyin Emre Altınışık tarafından Erzurum Bölge İdare Mahkemesine gönderilmek üzere Ankara İdare Mahkemesine sunuldu.

"İL İSİMLERİ YALNIZCA YASALARLA DEĞİŞTİRİLEBİLİR"

Başvurudan sonra Altunışık, il isimlerinin yalnızca yasalarla değiştirilebileceğine ve bu kararın yasa tanımazlık olduğuna dair açıklamalarda bulundu. Tunceli Belediyesinin bu kararının ileride Türkiye Cumhuriyeti’nin de adının değiştirilebileceğinin bir adımı olarak gördüklerini söyleyen Altunışık, kararın toplumu ayrıştırmaya yönelik bir hareket olduğunu öne sürdü.

Altunışık, “Uyarı mesajımızı hukuk yoluyla vermek istedik. Tunceli adı Atatürk tarafından verilmiştir. Atatürk ile Tunceli arasına bir mesafe koymaya kimsenin hakkı yoktur. Tuncelililer, Atatürk devrimine ve Cumhuriyet'in kazanımlarına bağlıdır. Belediye başkanlığına gelir gelmez Atatürk ve şehir isimleriyle uğraşmak siyasi bir hastalıktır. Bu hastalığa da Atatürkçüler olarak duyarsız kalmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Tunceli Belediyesi, 22 Mayıs'ta düzenlenen belediye meclisi toplantısında “Tunceli” isminin “Dersim” olarak değiştirilmesine karar vermiş, kararda söz konusu değişikliğin kentin kültürünü, tarihini ve inanç biçimini yaşatmak için yapıldığı belirtilmişti. 

Yorumlar (0)