Depremin yıktığı Sivrice yeniden ayağa kalkıyor

24 Ocak 2021’de Elazığ’da meydana gelen 6,8’lik depremde en büyük hasarı alan Sivrice ilçesinde inşasına başlanan 86 iş yeri, 305 konut ve 2 caminin yaklaşık yüzde 70’lik kısmı tamamlandı. 

GÜNDEM 09.05.2021, 14:30 10.05.2021, 11:40
Depremin yıktığı Sivrice yeniden ayağa kalkıyor

Hazar Gölü’nün muhteşem manzarasına karşı hemen gölün sahil kıyısında devam eden iş yeri ve konutların ilk etabının Temmuz ayında tamamlanıp hak sahiplerine verilmesi planlanıyor.

Depremin yaraları hızla sarılmaya başlandı

24 Ocak’ta yaşanan deprem sırasında Malatya’da 4 ve Elazığ’da 37 olmak üzere toplam 41 vatandaş yaşamını yitirdi. Her iki ilde 25 bini aşkın konut ise zarar gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yönetiminde Elazığ’da 23 bin yeni için hızlıca çalışma başlatıldı. Bu çerçevede inşası tamamlanan binlerce konut kura ile hak sahiplerine teslim edildi. 

Depremin merkez üssü olan Elazığ’ın Sivrice ilçesinde de yüzlerce işyeri ve konutun bu süreç inşasına başlandı. TOKİ tarafından gerçekleştirilen birinci etap inşaat çalışmalarında 305 konut ile 86 iş yeri ve 2 caminin inşasının tamamlanmasında yüzde 70’lere gelindi. Hazar Gölü kıyısında devam eden işyeri ve konutlarında hızlıca bitirilerek hak sahiplerine verilmesi bekleniyor.

"Eki Sivrice’den eser kalmadı"

Eski Sivrice’den hiçbir izin kalmadığını dile getiren ilçe kaymakamı Yunus Emre Vural, “Depremin ardından ilçeyi yenileme çalışmaları kapsamında 305 konut ile 86 iş yeri ve 2 adet de cami inşa ediliyor. Çalışmalarımızın da yüzde 70’i tamamlanmış vaziyette. En kısa süre bu projeyi bitirip hak sahiplerine yerlerini vermeyi amaçlıyoruz. Bir diğer ikinci etap çalışmamızın da projesi çiziliyor. Çok kötü zamanlardan geçtik. Büyük acılar yaşadık. Ancak geride kalan her şeyi kalbimize gömerek önümüze baktık. Eski Sivrice’den eser kalmadı. Yeni bir Sivrice’yi inşa ettik. Allah devletimize zeval vermesin. Şuan da gelinen aşamadan vatandaşlarımızda çok mutlular” dedi.

"Herkes dönüşüm istiyor"

Sivrice’nin şimdiye dek çok fazla mühendislik ve imar hizmeti almayan evlerle dolu olduğuna işaret eden Vural, “24 Ocak ve 27 Aralık depremleri ile ilçemizdeki tüm binalarımız yorgun durumdaydı. Çünkü artık o depremlerin bir sonrakini kaldıracak durumda değildi. 27 Aralık’tan sonra özellikle vatandaşlarımız da bunun bilincine vardılar ve kentsel dönüşümü talep etmeye başladılar. Oysaki bir önceki depremde çoğunluğu evini yıktırmak istemiyordu. Bizim inşa ettiğimiz binalarda daha sonra meydana gelen deprem sırasında tek bir çatlak bile oluşmadı. Fay hattı üzerinde olduğumuz için projelerimizde çok hassas bir çalışma yürütülüyor. Fazla katlı bina tercih etmiyoruz” diye konuştu.

Yorumlar (0)