Depremin ardından dünyadan Türkiye’ye yardım

Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’de meydana gelen depremin sonrasında arama ve kurtarma ekiplerinin bölgeye gönderildiğini açıkladı. KKTC’den yardım ekibi sevk edildiği ifade edilirken, İsrail de destek talimatı verdi.

GÜNDEM 06.02.2023, 11:20 06.02.2023, 12:15
Depremin ardından dünyadan Türkiye’ye yardım

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun insani yardım ve kriz yönetimi sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Türkiye’de gerçekleşen depremin ardından açıklamada bulundu.

AB ülkelerinden destek

Deprem sonrasında Türkiye'nin de katılımcıları içerisinde bulunduğu AB Sivil Koruma Mekanizmasının harekete geçirildiğini ifade eden Lenarcic, “AB Acil Durum Müdahalesi Koordinasyon Merkezinin Avrupa genelinde destek için ekipleri oluşturdu. Romanya ve Hollanda’dan da arama kurtarma ekipleri yola çıktı" dedi.

İsrail'den talimat

Kahramanmaraş merkezli deprem adına "derin bir üzüntü duyduğunu" dile getiren İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, acil yardım programı oluşturulması adına talimat verdiğini açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü tarafından gerçekleştirilen yazılı bilgilendirmeye göre, "Türkiye'nin güney kesimlerinde meydana gelen deprem sebebiyle İsrail devleti adına, Türk milletine derin üzüntülerimizi iletiyoruz. Kalplerimiz depremin kurbanları ile beraber, yaralılara acil şifa diliyoruz" denildi.

Acil bir yardım programı oluşturulması adına Cohen, Bakanlığına talimatta bulunduğunu ifade etti.

Diğer bir taraftan, İsrail Savunma Bakanı Yoaz Gallant'ın da Bakanlık kurumlarına ve İsrail ordusuna insani yardımda bulunulması adına talimatta bulunulduğunu paylaştı.

KKTC’den destek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Türkiye'ye ilk kısımda 30 kişilik sivil savunma ekibi ile 8 özel donanımlı araç yollayacaklarını aktardı.

KKTC'li yetkililer tarafından edinilen bilgilere göre, saat 12.00'de gemiyle Türkiye'ye yola çıkacak ilk sivil savunma ekibi, Gaziantep'te çalışma sağlayacak.

KKTC üzerinden, 10 kişiden oluşan diğer arama kurtarma ekibi ise uçakla Adana'ya geçerek oradan Adıyaman'a geçiş yapıp çalışmalara katılım sağlayacak.

Azerbaycan da 370 kişilik arama-kurtarma ekibini Türkiye’ye göndereceğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)