Deprem tahminleri ile ünlü araştırmacıdan Bingöl ve Elazığ için uyarı: “Önümüzdeki 10 gün içinde...” 

Yaptığı araştırmalar ile olası depremleri tahmin eden araştırmacı Ahmet Yakut, önümüzdeki 10 gün içinde Bingöl ve Elazığ için 5.5 ve üzerindeki büyüklükte deprem olabileceğini belirtti.  

GÜNDEM 21.09.2021, 15:16
Deprem tahminleri ile ünlü araştırmacıdan Bingöl ve Elazığ için uyarı: “Önümüzdeki 10 gün içinde...” 

Yaptığı deprem analizleri ve tahminleri ile ünlenen, olacak depremleri önceden bilen Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, yeni bir araştırma raporunu yayınladı. Önümüzdeki 10 günlük süreç için Bingöl ve Elazığ hakkında kritik uyarılarda bulunan Yakut, bu iki il ve çevresi için 5.5 ve üzeri büyüklükte bir deprem meydana geleceğini ifade etti. 

Marmara deprem fayının uzun süredir sessiz olduğunu, bunun da doğu bölgesini etkilediğini aktaran Yakut, önce bir doğu depreminin olacağını ve sonrasında Marmara depreminin konuşulması gerektiğini belirtti. 

“Umarım bu sefer yanılırım” 

Depremler hakkında araştırma yaparken elektro manyetik verileri ve diğer farklı parametreleri kullandığını aktaran Ahmet Yakut, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Özellikle bu hafta ve sonrasında ülkemizin doğusuna dikkat etmemiz gerekiyor. Kuşadası açıklarındaki depremden sonra İzmir ve Kuşadası açıklarında 4.0-4.5 büyüklüğünde depremler yaşanabilir. Oradaki insanlar bu sarsılmaları hissedecektir. Fakat 3’lük ve 4’lük depremler zaten ülkemizin kaderi. Depremler yıkıcı, hasar verici ve sarsıcı olduğu için bu 10 günlük süreçte ve sonrasında özellikle doğuya dikkat etmemiz gerekir. Özellikle Bingöl civarına çok dikkat etmemiz gerekir. Elimizdeki parametreler bunu gösteriyor. Bingöl ve çevresinde en az 5.5 ve üzeri bir deprem meydana gelebilir. Fakat umarım bu sefer yanılırım.” 



“Deprem en fazla 5.8 büyüklüğünde olacak” 

Yakut: “Doğu’da en son Ocak 2020’de Doğanyurt-Sivrice depremi meydana geldi. Deprem sonrasında ben özellikle Palu-Hazar hattına ve Bingöl ile çevresine odaklandım. Bu kısma iyiden iyiye stres yüklendi. Gelecek depremin en fazla 5.8 büyüklüğünde olacağını düşünüyorum fakat bunun üzerine çıkıp da 6.3 büyüklüğüne yaklaşırsa bu durumda hasar miktarı artar. Bu yüzden Yedisu-Karlıova, Muş-Varto, Elazığ-Palu ve Bingöl merkez aralığına dikkat etmek gerekiyor.” 

Marmara’nın sessizliği Doğu’yu vuracak 

Yakut: “Geçtiğimiz günlerde İmralı Adası önünde 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ben hep söylüyorum, şimdi de tekrar edeyim; Doğu depreminden sonra olası bir Marmara depremini konuşmamız lazım. 4.0-4.5’lik depremler Marmara’da olacaktır fakat daha büyük deprem için şu anda Marmara hazır değil. Olası bir Doğu depremi sonrasında Marmara’yı konuşmamız gerek.” 



“Önümüzdeki 10 gün çok önemli” 

Yakut: “Doğu bölgesi için önümüzdeki 10 günlük süre çok önemli. Bu süreçte ortaya çıkacak en az 4.0’lik bir deprem var. Bu depremin büyüklüğü artabilir. Tabi ki deprem olmasını istemem ama tahminimden daha büyük bir depremin yaşanması oldukça tehlikeli olur.” 

“Önde Doğu sonra Batı depremi gelecek” 

Yakut: “Marmara depremi ile ilgili herkesin bir fikri var. Konu hakkında 2015 senesinde yaptığım çalışma sonrasında elde ettiğim bir öngörü vardı. Özellikle Marmara’nın orta kısmından canlanacak ve büyüklüğü 6.8 olacak bir depremi söylemiştim. Yanılsama payı olarak da +/- 0.3 demiştim. Marmara depremi için şu anda söylenecek bir şey yok ama gelecekte bu konu konuşulacak ve bu, çok da uzak değil. Önce Doğu sonra Batı depremi gelecek. 2023’e kadar Marmara depreminin olacağını düşünüyorum. Tabi bunu demek biraz uçuk kaçıyor ama bu deprem için aslında 2035-2045 arasını söylemekten daha mantıklı. Çünkü bu deprem, hiç de o kadar uzak değil.” 

Yorumlar (0)