Deprem soruşturmaları: Tutuklu sayısı 200’ü aştı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde hasar alan ve imara aykırı şekilde inşa edildiği belirlenen binalara dair soruşturmalar sürüyor. Bu kapsamda, tutuklananların sayısı 247’ye çıktı.

GÜNDEM 05.03.2023, 15:05 05.03.2023, 16:26
Deprem soruşturmaları: Tutuklu sayısı 200’ü aştı

6 Şubat günü Türkiye deprem felaketine uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler 11 kentte büyük yıkıma neden oldu. Yıkılan binalarda ise 45 binden fazla vatandaş yaşamını yitirdi. Bölgede arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından hasar tespit çalışmaları gerçekleştirildi.

İhmalkarlıklar tespit edildi

Bu noktada bölgelerde bilirkişi grupları oluşturuldu. Heyetlerce gerçekleştirilen incelemelerde ise ciddi boyutta malzeme eksikliği yaşandığı ifade edildi. Diğer bir taraftan ilk tespitlerde inşa sürecinde kullanılan betonun dayanıksız ve malzemelerin kalitesiz olduğu belirlendi.

Savcılık çalışmalara başladı

Bu noktada savcılık tarafından söz konusu yapıların sorumluların yakalanması adına 11 kentte soruşturma başlatıldı. Gerçekleştirilen soruşturmada kusuru bulunduğu belirlenen binanın proje sorumluları adına yakalama kararı verildi.

Son olarak imara aykırı ya da yıkılan binalar ile ilgili Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından gerçekleştirilen soruşturmalarda tutuklu sayısı 247'ye ulaştı. Tutuklananların içerisinde 13’ü yapı sahibi, 123’ü yapı sorumlusu, 93'ü müteahhit ve binada değişiklik sağlayan 18 kişi bulunuyor.

152 kişi için arama

Binalar ile ilgili sorumlulukları olduğu belirlenen kişi sayısı 797'ye çıktı. 67'si adına gözaltı kararı alınırken, 275'i için ise adli kontrol şartıyla tahliye kararına varıldı. Diğer bir taraftan 152 kişi adına yakalama kararı verilirken, 5'inin ise yurt dışında olduğu belirlendi.

19 şüphelinin ise yaşamını yitirdiği tespit edildi.

Yorumlar (0)