Deprem çantasında neler bulunmalı?

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası vatandaşlar deprem için önlem almaya başladı. Özellikle kolay ulaşılabilir bir konumda deprem çantası bulundurmak kritik önem taşıyor. Peki deprem çantasına neler koymak gerekiyor? İşte deprem çantasında bulunması gerekenler...

GÜNDEM 26.01.2020, 10:07 26.01.2020, 14:43
Deprem çantasında neler bulunmalı?

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası birçok vatandaş enkaz altında kaldı. Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları hala devam ediyor. Yetkililer ise vatandaşları hasar gören binalara girilmemesi için uyarıyor. Olası bir deprem anından sonra, yardım ekipleri gelene kadar acil ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için hazırda bir deprem çantası bulundurmak hayati önem taşıyor. Peki deprem çantasının içinde neler olmalı? İşte deprem çantasına mutlaka konulması gerekenler...

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’na göre, afetler sonrası acil ihtiyaçları karşılayacak malzemelerin bulunduğu bir acil durum çantasını hazır ve kolay ulaşılabilir bir yerde bulundurmak hayati önem taşıyor. Afet çantası aynı zamanda sorumlu olunan kişiler ( bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlar için de gerekli olan malzemeleri içinde bulundurmalı.

Bir afet durumu sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçlara ulaşmanın zor olduğu durumlarda, afet çantasının içinde ihtiyaç duyulabilecek malzemeleri bulundurmak büyük önem taşıyor. Çanta içerisinde bulunan yiyecek ve içeceklerin bozulmalara karşı düzenli olarak kontrol edilmesi de gerekiyor.

Afet ve acil durum çantalarının sadece evde değil, iş yerlerinde, okullarda ve sınıflarda da hazır bulunması gerekiyor.

Afet ve acil durum çantasının içinde neler bulunmalı?

Gıda
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).

Önemli belge fotokopileri
Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
Zorunlu Deprem Poliçesi
Diplomalar
Pasaport, banka cüzdanı vb.
Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)


Giyecekler
İç çamaşırı
Çorap
Yağmurluk
İklime uygun giysiler
Su
Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeleri
Sabun ve Dezenfektanlar
Diş fırçası ve macunu
Islak mendil
Tuvalet kâğıdı
Hijyenik ped
Diğer malzemeler
İlk yardım çantası
Uyku tulumu veya battaniye
Çakı, düdük, küçük makas
Kâğıt, kalem
Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)
 

Yorumlar (0)