Deprem bölgesinde inşası süren binalardan yüzde 98’i yıkılacak

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük depremin sonrasında ağır hasarlı olduğu tespit edilen birçok sayıda bina yıkılacak. 11 kentte henüz inşası bitmeyen binalarda bulunuyor. Bu kapsamda söz konusu 27 bin binadan 16 bini incelendi. Yapılan incelemeler sonrasında yüzde 98'inin yıkılması için karar verildi.

GÜNDEM 22.03.2023, 09:37
Deprem bölgesinde inşası süren binalardan yüzde 98’i yıkılacak

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgelerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda birçok bina için yıkım kararı verilirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, konu ile ilgili açıklamada bulundu.

Birçok bölgede çalışmalar tamamlandı

Depremlerin sonrasında 11 kentte etkililik bölgesinin duyurulduğunu aktaran Aslan, 11 kentin dışında talebi olan 9 kentte de hasar tespit faaliyetlerinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Depremin etkilediği 11 kentin 6'sında hasar tespit faaliyetlerinin tamamlandığını söyleyen Aslan, diğer kentlerde hasar tespit işlemlerinin yüzde 96 düzeylerinde olduğunu aktardı.

Çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürüldüğüne işaret eden Aslan, "Hatay’da ek olarak beş bölge iki defa tarandı. Bu işlemler de dün tamamlandı. 5,7 ile Malatya’nın sarsılmasının ardından yeniden inceleme yapma ihtiyacı doğdu. Şu an çalışmalar yüzde 70 oranlarında. Bu bölgeyi de 5 gün içinde tamamlamayı planlıyoruz. Diyarbakır bugün bitiyor, Adana ve Şanlıurfa'yı da yaklaşık beş gün içinde tamamlamış olacağız" dedi.

27 bin natamam yapı incelendi

Depremin hemen sonrasında bölgede inşa durumundaki binalara dair inceleme sağladıklarını ifade eden Aslan, normal şartlarda afetlerde hasar tespit faaliyetlerinin natamam yapıların kontrolünün yapılmadığını fakat bu afetin oldukça şiddetli yaşandığını, bu nedenle natamam binaların da incelendiğini dile getirdi.

Bu binaların doktora ve üstü seviyede uzman akademisyenler tarafından incelendiğini aktaran Aslan, bütün kentlerde 27 bin natamam bina bulunduğunu aktararak, "16 bin natamam yapıda inceleme sağladık. Ruhsatı verilmiş, henüz çalışmaya başlamamış yapıları incelemiyoruz. Yaş beton faaliyeti sağlanmış, katlar çıkmış ancak iskan verilmiş yapılar natamam şeklinde değerlendiriliyor. Bu yapılarda da inceleme süreci sağlanıyor. Toplamda 27 bin natamam yapının 16 bininin incelemesi bitti. Bunlar içerisinde 98'sinin inşaatının sürdürülmeyeceği bin 132’sinin ise güçlendirilmesi gerektiği belirlendi” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)