Deprem bölgesinde görev yapan kamu çalışanlarına tazminat ve fazla mesai ücreti

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin etkilediği kentlerde görev sağlayan kamu çalışanlarına 6 ay süreyle 2 bin 59 TL 99 kuruş tazminat ve fazla çalışma ücreti verilecek.

GÜNDEM 12.05.2023, 08:19
Deprem bölgesinde görev yapan kamu çalışanlarına tazminat ve fazla mesai ücreti

Türkiye 6 Şubat günü felakete uyandı. Kahramanmaraş merkezli şiddetli sarsıntıların etkilediği kentlerde çalışma sağlayan kamu personeline fazla çalışma ücreti ve tazminat ödenmesine dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

İl il belirlendi

Buna göre, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Malatya, Adıyaman ve Hatay illeri ile Adana ilinin Yüreğir, Kozan, Seyhan, Ceyhan ve Çukurova ilçeleri, Diyarbakır ilinin Yenişehir, Sur, Kayapınar, Çermik, Bismil ve Bağlar ilçeleri, Elazığ ilinin Palu, Maden, Kovancılar, Karakoçan, Baskil ve merkez ilçelerinde devamlı görevle fiilen çalışma sağlayan, Yükseköğretim Personel Kanunu, Hakimler ve Savcılar Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu, Uzman Jandarma Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Devlet Memurları Kanunu’na tabi çalışanlarına, kamu kurum ve kuruluşlarında devamlı ve geçici işçi alanında çalışma sağlayan personele, kanun hükmünde kararname (KHK) ve diğer mevzuat çerçevesinde sözleşmeli şekilde görev yapan personele, ilgili mevzuatı kapsamında istihdam edilen diğer çalışanlara 2 Şubat gününde başlayarak 6 ay içerisinde 2 bin 59 YL 99 kuruş tazminat verilecek.

Geçici görevle gidenler yararlanabilecek

Bahsi geçen tazminat, deprem ile ilgili bir vazifesinin ifası hedefiyle karar çerçevesindeki bölgelere geçici şekilde görevlendirilenlere de verilecek.

Tazminattan, eşlerden her birinin farklı farklı şekilde faydalanması halinde her bir eşe bu miktarın yüzde 75'i sağlanacak.

Tazminat, fiilen çalışma sağlanan süre ile orantılı olacak şekilde ay sonunda verilecek ve damga vergisi dışında herhangi bir kesinti ya da vergiye tabi olmayacak.

Fazla mesai ücretleri yatırılacak

Öte yandan depremin etkilediği kentlerde fiilen fazla çalışma sağlayan Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde olan personele Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından oluşturulacak usul ve esaslar kapsamında, 6 Şubat gününden başlayarak 6 ay süre içerisinde ve ayda 90 saati aşmayacak biçimde saat başına yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda açıklanan fazla çalışma ödemesinin 2 katı kadar fazla ödeme yapılacak.

Fazla çalışma ücretiyle beraber geçici şekilde görev sağlayan personele verilecek tazminat, AFAD ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'un ilgili maddesi kapsamında ve ilgili valilikler tarafından açılan özel hesaptan verilecek.

Yorumlar (0)