Dengeleri değiştiren anlaşmanın yürürlük tarihi açıklandı!

Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın yürürlük tarihi belli oldu.

GÜNDEM 12.12.2019, 09:01 12.12.2019, 09:07
Dengeleri değiştiren anlaşmanın yürürlük tarihi açıklandı!

Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve dengeleri değiştiren anlaşmanın yürürlük tarihi belli oldu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan kararda, 27 Kasım günü İstanbul'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın yürürlük tarihinin 8 Aralık 2019 olarak belirlendiği açıklandı. 

Harita sosyal medyada paylaşılmıştı

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdür Vekili Büyükelçi Çağatay Erciyes,  Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı ve MEB sınırlarını gösteren haritayı sosyal medyada paylaşmıştı.     

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında 2011 yılında imzalanan anlaşmada belirlenen hat, A ve B noktaları işaretlenirken, Türkiye ve Mısır arasındaki "ana karalar arası ortay hat" C, D ve E noktaları ile gösterilmişti.  

Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" ile belirlenen noktalar da E ve F noktaları ile işaretlenmişti. 

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile 27 Kasım günü İstanbul'da görüşmüştü. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ve iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının korunmasını amaçlayan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının" imzalandığı ifade edilmişti. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Doğu Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarına yönelik Libya ile imzalanan anlaşma hakkında, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin deniz yetki alanlarının batıdaki sınırlarının bir bölümü belirlendi." demişti.  

Deniz sınırları çizildi

Söz konusu mutabakat ile Türkiye ile Libya arasındaki deniz sınırları çizildi. Derne, Tobruk ve Bordiya kıyı hattı ile Marmaris, Fethiye, Kaş kıyı hattı komşu oldu.

Balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar birçok faaliyette söz hakkı Türkiye ve Libya'da olacak. Türkiye, bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondajı için ruhsatlandırma yapabilme imkânına sahip olacak. Mutabakat, Yunanistan ile Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Akdeniz'deki tezlerini boşa çıkarmış oldu.

Yorumlar (0)