“Demir Yumruk” böyle indirildi! Operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı

Ankara merkezli 29 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, demir-çelik sektöründe kamuyu 25 milyar TL zarara sokan 280 kişi gözaltına alınmıştı. Gerçekleştirilen operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı.

GÜNDEM 29.06.2022, 10:23 29.06.2022, 18:00
“Demir Yumruk” böyle indirildi! Operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı

Demir-çelik piyasasını manipüle ederek fiyat düzenini bozan, sektördeki şirketleri devre dışı bırakarak tekelleşen, kurdukları paravan firmalar üzerinden 105 milyarlık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar zarara sokan firmalara yönelik Ankara merkezli 29 ilde, eş zamanlı “Demir Yumruk” operasyonu gerçekleştirilmişti.

Çeşitli suçlardan soruşturma başlatıldı

İçişleri Bakanlığın tarafından yapılan açıklamaya göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, demir çelik piyasasında üretici olarak faaliyet halinde olan ve güçlenerek tekelleşmeye girişiminde bulunan suç örgütlerine yönelik, "213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'na muhalefet", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçlarından soruşturma başlattı.

Soruşturma çerçevesinde, Ankara Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinde, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personelleri, Vergi Denetim Kurulu Müfettişleri ve MASAK görevlileri ortak çalışma ekibi oluşturdu. İncelemeye, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekibi de destek verdi.

500 milyon TL ele geçirildi

Operasyonda, toplamda 4 kamyonu dolduran belge ve bavullar içerisinde 500 milyon lira ve ziynet eşyaları ele geçirildi. Vergi denetime takılmamak adına demirleri, şehir içindeki depolarda gezdirdiği tespit edilen zanlıların, şehirler arasında Plaka Tanıma Sistemi'nde usulsüzlüğe yakalanmamak için de boş kamyonetleri ülkenin dört bir yanında gezdirdiği tespit edildi.

Operasyon için 10 aylık çalışma yürütüldü

Çalışma ekibinin 10 ay süresince devam ettirdiği çalışmalar, fiziki takip ve dinleme uygulamaları sonucunda, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren 3 suç örgütünün bulunduğu belirlendi.

Suç örgütlerinin, demir çelik pazarını manipüle ederek fiyat düzenini bozdukları, sektördeki diğer şirketleri devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura oluşturarak üçüncü kişiler üzerinden düzenledikleri paravan firmalar aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları tespit edildi.

Şirketlerin, oluşturduğu 105 milyar liralık sahte fatura ile kamuyu 25 milyar lira zarara soktukları belirlendi.

Operasyonda 840 ekip görev aldı

Zanlılara yönelik Ankara merkezli, aralarında Kocaeli, Adana, İzmir, Hatay ve İstanbul, Hatay, İzmir’in de yer aldığı 29 ilde eş zamanlı, 840 ekip, 250 vergi müfettişi, 2 bin 100 personel ve MASAK personelinin görevlendirildiği "Demir Yumruk" operasyonu düzenlendi.

Erol Evcil de yakalandı

Operasyonda, haklarında gözaltı alınan 374 şüpheliden, içerisinde kamuoyunda Erol Evcil olarak bilinen Erol Eşrefoğlu ile 3 suç örgütü elebaşının da bulunduğu 280 zanlı yakalandı.

Zanlıların gözaltı işlemleri ile 95 şirket, 374'ü ikamet olmak üzere toplamda 470 adreste el koyma ve arama işlemleri devam ediyor.

ABA grubu

Ankara Mali Şube ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucunda, Erol Eşrefoğlu'nun elebaşılığını yaptığı ve "ABA Grubu" ismiyle anılan suç grubunun, demir-çelik ürünlerini piyasaya sürdükten sonra paraları örgüt liderinin direktifiyle grup firmalarının hesaplarına aktardıkları ve şirketlerin içinin boşaltıldığı tespit edildi.

KDV, Kurumlar Vergisi ve stopaj ödemelerinin şirketler üzerinde bırakıldığı, bu şekilde borç yükünün artırıldığı, borçlar sebebiyle haciz gelmesi halinde kiracı değişimine giderek faaliyetin sürdürüldüğü belirlendi.

Şirketlerin, başlangıçta gerçekleştirdikleri işlerden dolayı ilk etapta cüzi miktarlarda vergi ödedikten sonra piyasada güven oluşturdukları, sonrasında vergilerini de ödemedikleri belirlendi. Bunun yanı sıra grubun, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren köklü firmaları kasıtlı olarak iflasa sürükledikleri meydana çıktı.

Eryılmazlar

Operasyon gerçekleştirilen ve "Eryılmazlar" olarak tanınan ikinci suç grubunun, yasal ticaretlerinin haricinde üretici firmalardan kayıt dışı temin ettiği kütükleri nervürlü demir şekline getirerek, yine kayıt dışı sattığı, sahte fatura oluşturdukları ve özellikle kütük demirde ödemeleri gereken vergiyi ödemeyerek kamu zararına sebep oldukları tespit edildi.

Suç grubu içerisinde olan kişilerin birbirleri ile konuşmalarını da deşifre eden ekipler, faturasız mal satışlarının "Alttan", "İki" ve "B" şeklinde isimlendirildiğini belirledi.

DETAŞ

Soruşturma aşamasında "DETAŞ" olarak tanımlanan suç grubunu da mercek altına alan ekipler, "kapamada kullanılacak çekler ve paralar ile belirtilen keşideci, lehtar ilişkisi ile kapama oluşturulacak hesabın belirlendiğini, keşide edilen çekin paravan firmaların kaşe bilgileri kullanılarak çekin ciro silsilesinin yapıldığını" tespit etti.

Çekte yer alan son cirolunun, muhatap bankadan parayı aldıktan sonra dışarda duran örgüt kuryelerine verdiği, kuryenin, bu paraları gün içinde aldıkları şirketlere yeniden teslim ettiği ve bu şekilde devletin vergi kaybına uğratıldığı belirlendi.

3 suç örgütünden toplam 25 milyar TL kamu zararı oluştu

Gerçekleştirilen çalışmalarda, DETAŞ grubunun ise 20 milyar 645 milyon 967 bin 53 lira 80 kuruş, Erol Eşrefoğlu'nun kamuyu 3 milyar 955 milyon 628 bin 534 lira 48 kuruş, Eryılmazlar grubunun 1 milyar 436 milyon 81 bin 160 lira 81 kuruş zarara uğrattığı tespit edildi.

707 kişinin ifadesi alınacak

Operasyon çerçevesinde birinci grupta 303, ikinci grupta 20, üçüncü grupta ise 51 olmak üzere toplam 374 zanlı hakkında gözaltı kararı verildi.

Bunların yanı sıra 455 kişinin bilgi sahibi, 244 kişinin ikmalen şüpheli ve 8 kişinin de müşteki olmak üzere toplam 707 kişi ifade verecek.

Edinilen bilgilere göre, operasyonda şu ana kadar gerçekleştirilen iş yeri ve ikamet aramalarında, 6 ruhsatsız tabanca, irsaliye defteri, çok sayıda kaşe, ziynet ve fatura eşyası bulundu, yüklü miktarda nakit paraya da el konuldu.

Yorumlar (0)