İngiltere, Türkiye'ye uyguladığı ihracat kısıtlamasını kaldırdı

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İngiltere’nin savunma sanayi ürünlerinde Türkiye'ye uyguladığı ihracat kısıtlamalarının kalktığını açıkladı.

GÜNDEM 20.05.2022, 17:02 22.05.2022, 10:13
İngiltere, Türkiye'ye uyguladığı ihracat kısıtlamasını kaldırdı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İngiltere’nin Türkiye’nin savunma sanayisi ürünlerine ilişkin uyguladığı ihracat kısıtlamalarının kaldırıldığını açıkladı. Demir: "Özellikle Türkiye için uygulanan bazı kısıtlamalar hakkında daha önce sözü verilen olumlu adımların atıldığını ve bu uygulamaların kaldırıldığını görmek daha da olumlu bir havanın esmesini sağladı" dedi.

İngiltere ile görüşmeler oldukça olumlu geçti

Demir, İngiltere’nin başkenti Londra’ya yaptığı ziyaret kapsamında gerçekleştirildiği görüşmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere tarafı ile uzun zamandır süre gelen bazı münasebetlerinin olduğunu ve çeşitli konuları da masaya yatırdıklarını ifade eden Demir, şöyle dedi: "Özel olarak hem Milli Muharip Uçak konusunda hem de onun motoru ile ilgili konuda daha önce konuşmuş olduğumuz bazı mevzularda gelişmeler sağlanması üzerine onların bize karşı bazı adımlar atması şarttı. Bu adımlarla alakalı pozitif yaklaşımlarını gördük. Genel olarak atmosfer oldukça olumluydu. Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Şirketlerle de çok detaylı şekilde görüşürüz. Burada şirketlerimizden temsilcilerimizde bulundu. Teknik konularda oldukça önemli detaylar hakkında görüşüldü. Bunun dışında iki ülke arasında savunma sanayisine ilişkin ilişkilerinde prensip olarak daha da ileri seviyeye çıkarılması için bazı adımlar atıldı. Özellikle Türkiye'ye yönelik uygulanan bazı kısıtlamalar hakkında daha önce sözü verilen olumlu adımların atıldığını ve bu uygulamaların kaldırıldığını görmek daha da olumlu bir havanın esmesini sağladı. Olumlu şekilde adımların atılması ve müttefiklik ruhuyla hareket edebilmek oldukça önemli. İngiltere tarafının da bu ruha uygun şekilde davranması halinde ne kadar pozitif bir görüşmenin gerçekleşebileceğini gördük."

Demir: "Pozitif gündeme yoğunlaşmak herkes için faydalı’’

Demir, pozitif bir gündeme yoğunlaşmanın herkes için faydalı olacağını ifade ederek, "Pozitif gündem hem ikili ilişkiler hem de müttefiklik ilişkileri konusunda çok faydalı atmosfer oluşturuyor. Bundan sonra bu minvalde görüşmelerin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

"Türkiye'de kabiliyet oranında çok önemli artış var"

Türkiye'nin milli güvenlik konusunda endişelerini anladıklarını far etmenin güzel bir gelişme olduğunu değerlendiren Demir, "Tabii ki ticaret hacmini özellikle de savunma sanayisi ilişkilerini hem teknik iş birliği olarak hem de ticaret olarak karşılıklı iş birliğimizin getireceği sinerjiyi de konuşmak oldukça önemli. Çünkü Türkiye'de kabiliyet oranında çok önemli artış var. İngiltere’de bu kabiliyetleri yerinde tanımak, görmek ve bunlardan istifade etmek istiyor. Karşılıklı şekilde bir sinerji oluşturmaya ilişkin irade beyanlarını da gördük." dedi.

"Müttefiklik ruhuyla hareket etmenin elbette olumlu etkileri olacaktır"

Demir, İngiltere tarafı ile gerçekleştirilen görüşmelerde sadece ikili ilişkilerin değil, üçüncü ülkeler ile ilgili olarak yapılacak olan bazı faaliyetler ve savunma sanayisi projeleri kapsamında da nasıl iş birliği yapabileceklerini gündeme getirdiklerini aktararak bu konuyla ilgili de olumlu bir yaklaşımla karşılaştıklarını kaydetti.

Savunma Sanayii Başkanı Demir, karşılaştıkları bu olumlu yaklaşımın devam edeceğini umduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: "Son günlerde yaşanan bu gelişmelerle birlikte müttefiklik ruhuyla hareket etmenin olumlu etkilerinin olacağını ve bundan sonra da kurulacak ilişkide bu minval üzerinden devam etmenin hem ikili ilişkilerimiz konusunda hem de müttefiklik ilişkileri konusunda olumlu olacak. İngiltere'nin de bu yöndeki iradesini, kararlılığını görmek ve Türkiye'nin rolünün ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptıklarını yeniden yerinde görmekte önemli bir şey. Bence bu farkındalık hem İngiltere'de hem de genel olarak müttefikler arasında yayılan yeni bir algı oluşturacaktır. Bu algı ile beraber savunma sanayisi konusunda hem bizim aldığımız yolun görülmesi hem de Türkiye ile ilgili ilişkilerde iş birliği atmosferi oluşması önümüze yeni fırsatlar çıkaracaktır diye düşünüyorum."

Ürünler yeniden ihraç edilebilecek

Bu sayede, 13 Aralık 2021 tarihinde İngiliz yetkililerin, Türkiye’ye karşı savunma sanayisi ürünleri konusunda hazırladığı listede değerlendirmeye tabi ürün kalmadı ve ürünlerin hepsi listeden çıkarıldı. Artık ürünler yeniden ihracat edilebilir duruma geldi.

Yorumlar (0)