DEAŞ korkusu Fransa'yı Suriye'den çıkardı

Türkiye'yi daha önce yaptırımlarla tehdit etmiş olan Fransa Suriye'den çekiliyor.

GÜNDEM 14.10.2019, 12:07
DEAŞ korkusu Fransa'yı Suriye'den çıkardı

Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekâtı ardından Suriye'nin kuzeyinden çekilme kararı alan ABD'ye Fransa'da eklendi. Türkiye'ye silah amborgosu uygulayacağını duyuran Fransa bölgeden askerlerini çekeceğini açıkladı.

Bilindİği kadarıyla Barış Pınarı Harekâtı kapsamında stratejik coğrafî öneme sahip Resulayn ve Tel Abyad tamamen teröristlerden temizlendi. Türkiye'ye silah ambargosu tehdidinde bulunan Fransa, bölgeden çekilme kararı alındığını bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, "Önümüzdeki saatlerde bölgedeki Fransız askeri ve sivil personelinin güvenliğini sağlamak için tedbirler alınacaktır" ifadelerine yer verildi.

Fransa'nın Suriye'den çekilme kararında en fazla önem arz eden konunun yükselen DEAŞ tehdidinin engellenmesi olduğu ifade edilirken Fransız uyruklu DEAŞ militanlarının saldırılar sonrası serbest kalıp ülkelerine geri dönmelerinden korkulduğu ifade ediliyor.

Fransa yaptırımla tehdit etmişti

Barış Pınarı Harekatı devam ederken Fransa'dan skandal bir açıklama gelmişti. Fransa'nın Avrupa İlişkileri'nden Sorumlu Devlet Bakanı Amelie de Montchalin Fransız Inter radyosuna konuştu. Montchalin, "Suriye dolayısıyla Türkiye'ye bir yaptırım uygulanması konusu gelecek hafta Avrupa Konseyi'nde görüşülecek. Açıkça bu konu masada olacak" demişti.

Açıklama ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper'in Barış Pınarı Harekâtı sonrası bölgeden çok daha fazla kuvvet çekeceklerini duyurmalarının hemen ardından geldi. Bilindiği kadarıyla Fransa ABD'nin bölgeden çekilmesi halinde benzer bir taıvr takınacağının sinyallerini vermişti. 

Yorumlar (0)