DDK'nın ÖSYM denetiminde 3'üncü gün: MASAK devreye girdi!

KPSS'de soru sızdırma iddiaları sonrasında ÖSYM'de başlayan denetim, 3’üncü gününde de devam ediyor. DDK müfettişleri yüz binlerce sorunun bulunduğu test merkezi havuzunu araştırıyor. Ayrıca MASAK da soruşturmada devreye girdi, Yediiklim yayınevi uzmanları ve yöneticileri ile ÖSYM çalışanlarının banka hesap hareketleri araştırılıyor. Soruların sızdırıldığı iddialarının odağında bulunan Yediiklim Yayınevi'nin öğrenci listesi ise ÖSYM'ye iletildi, cevap anahtarları inceleniyor.

GÜNDEM 05.08.2022, 17:34
DDK'nın ÖSYM denetiminde 3'üncü gün: MASAK devreye girdi!

KPSS soruları sızdırıldı iddiası sonrasında başlatılan soruşturma sürüyor.

MASAK devrede!

Devlet Denetleme Kurulu (DDK) denetçilerinin, ÖSYM'de gerçekleştirdikleri inceleme çalışmaları üçüncü gününde de devam ediyor. Denetçiler ÖSYM Test Araştırma Merkezi personelinin ifadelerini alıyor. Öte yandan milyonlarca adayın kaderini belirleyecek olan soruların bulunduğu havuz da inceleniyor.

Ayrıca MASAK da soruşturmada devreye girdi. Yediiklim Yayınevi uzman ve yönetici kadrosu ile ÖSYM çalışanlarının banka hareketleri inceleniyor. Para transferi olup olmadığı inceleniyor.

Cevap anahtarları araştırılıyor

Sızdırıldığı öne sürülen 20 soruya doğru cevap veren adaylar da mercek altına alındı. Soruların sızdırıldığı belirtilen Yediiklim Yayınevi'nde gerçekleştirilen aramalarda, eğitim gören öğrencilerin listesi alındı. Liste, incelemelerin sürdüğü ÖSYM'nin Bilkent'teki yerleşkesine sevk edildi. Sınava giren öğrencilerin iddiaların odağında yer alan 20 soruya verdiği cevaplar inceleniyor.

DDK Başkanı’ndan açıklama: “Asılsız haberler paylaşılıyor”

Devam eden soruşturmaya yönelik DDK Başkanı Yunus Arıncı'dan da açıklama geldi. 

Arıncı, "Bazı haber mecraları ve sosyal medyada, iptal edilen KPSS için kurumumuz kaynak gösterilerek asılsız birtakım haberler paylaşılmaktadır" sözlerini kullandı. Süreci bulandırmak için uğraşanlara itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Arıncı, "Şeffaf bir şekilde süreci devam ettirmeye, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

ÖSYM'nin kozmik odasında inceleme

Denetçiler ÖSYM Test Araştırma Merkezi personelinin ifadelerine başvuruyor. Öte yandan milyonlarca adayın kaderini adeta belirleyen soruların bulunduğu soru havuzu da incelemeye alındı.

"Kozmik oda" olarak isimlendirilen merkezin giriş çıkışlar kısıtlı durumda. Merkezde bulunan bilgisayar da dışarıya kapalı bir sistemle çalışıyor. Cep telefonu veya depolama aracı bina içine getirilemiyor.

Bu sebeple DDK denetiminin ardından burada bulunan soruların ne olacağı da merak konusu haline geldi. DDK müfettişleri tarafından incelenen soruların deşifre olduğu aktarılıyor. Yüzbinlerce sorunun silinerek tekrar hazırlanmasının gerekebileceği belirtiliyor.

KPSS soruları sızdırıldı iddiası

2022-KPSS Lisans oturumundaki sorulardan bazılarının sızdırıldığı yönündeki iddialardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, konunun incelenmesi amacıyla Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) talimat vermişti.

Talimattan sonra DDK müfettişleri çalışmalara başlamış, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. DKK'nın denetimin ardından hazırlayacağı rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletilecek.

Başsavcılık, suç duyurusu sonrasında "kamu aleyhine dolandırıcılık", "görevi kötüye kullanma" ve "sahtecilik" suçları sebebiyle soruşturma açmıştı. İddialara yönelik Yükseköğretim Kurulu da inceleme başlattı.

KPSS oturumları iptal edildi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, dün yaptığı açıklamada, 31 Temmuz 2022 günü yapılan KPSS oturumlarının tamamının iptal edildiğini duyurdu. 

6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos 2022 günü yapılacak olan oturumlar da ayrıca ertelendi. Sınav takvimine yönelik detaylı açıklama yapılacak.

Yayınevinde arama çalışmaları

Soruşturma sebebiyle iddiaların odağında yer alan Yediiklim Yayınevi'nin Kızılay'da bulunan merkezi ile Ostim'de bulunan matbaasında arama yapılmıştı. Polis, yayınevinde yer alan dijital materyallere, KPSS'ye yönelik testlerin ve kitapların birer örneğine el koymuştu.

Yayınevi: “Sızdırma yok, sorularımız kullanıldı”

Yayınevi ise söz konusu iddiaları yalanlıyor. Konuyla ilgili dün yazılı bir açıklama geldi.

Açıklamada, ''Sızdırılma gibi bir durum yok, sorularımız kullanıldı'' sözlerine yer verildi. Yayınevi sahibi Münir Çelik, geçmiş yıllardakilerden esinlenerek soruları hazırladıklarını dile getirdi.

Yorumlar (0)