Davutoğlu, Tahir Elçi davasında tanık olacak

Diyarbakır’a bağlı Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde basın açıklamasında bulunduğu esnada terör örgütü üyelerince katledilen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmasına yönelik olarak, o dönem başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun dilenmesi isteği kabul edilmemişti. Mahkeme heyeti, söz konusu davada Davutoğlu’nu tanık olarak dinlenmesi yönünde karar verdi.

GÜNDEM 15.06.2022, 22:18 16.06.2022, 09:38
Davutoğlu, Tahir Elçi davasında tanık olacak

Sur ilçesinde 2015'te iki emniyet mensubunun şehit olduğu terör saldırısı ve ardından çıkan çatışmada Elçi'nin yaşamını yitirmesine dair davada, firari olan PKK'lı terörist Uğur Yakışır'ın da aralarında bulunduğu dört sanığın yargılanması devam etti. Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan emniyet mensupları M.S., F.T. ve S.T. SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) üzerinden katılırken, Elçi'nin karısı Türkan Elçi ve avukatlar salonda hazır bulundu. Elçi ailesinin avukatları, söz konusu emniyet mensuplarının dinlenilmesini istedi. Sanık polisler, önceki beyanlarını tekrarladı ve dosyadaki eksikliklerin ortadan kaldırılması isteğinde bulundu.

Davutoğlu tanık olarak dinlenecek

Elçi ailesinin avukatı Erdal Doğan, o dönem başbakan olan Davutoğlu'nun da tanık olarak dinlenmesini istedi. Sanık emniyet mensuplarının duruşmada dinlenmesine ilişkin talebi kabul etmeyen mahkeme heyeti, Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenmesi yönünde karar vererek, duruşmayı 23 Kasım 2022'ye erteledi. Duruşmayı yurt dışından ve farklı kentlerden avukatlar ile bazı STK'ların (sivil toplum kuruluşları) temsilcileri ve gazeteciler izledi.

İstenen cezalar

Saldırının akabinde kaçan PKK'lı terörist Mahsum Gürkan'ın bölgede yapılan operasyon sonucunda etkisiz hale getirildiği kaydedilen iddianamede, hakkında yakalama kararı olan terörist Yakışır hakkında 'ülkenin bütünlüğü ve devletin birliğini bozmak' ve iki polisi 'kasten katletmek' suçları sebebiyle üçer defa ağırlaştırılmış müebbet, Elçi'yi 'muhtemel kastla katletmek' suçundan 20 ila 25 sene, emniyet mensubu S.T.'yi 'katletmeye teşebbüs' suçundan 20 sene, 'ruhsatsız silah satın alma veyahut taşıma' ve 'mala zarar verme' suçundan da 1 sene 4 aydan 5 seneye dek hapis cezası talep ediliyor. 

Emniyet mensupları M.S., F.T. ve S.T. hakkında ise 'bilinçli taksirle ölüme yol açma' suçundan 2 seneden 6 seneye kadar hapis cezası isteniyor.

Yorumlar (0)