Danıştay Savcısı'ndan "Atatürk imzası sahte" iddiasına yanıt!

Danıştay Savcısı, Ayasofya'nın müze haline getirilmesi hakkındaki belgede bulunan Atatürk imzasının sahte olamayacağını ifade etti. 

GÜNDEM 02.07.2020, 11:48 02.07.2020, 11:54
Danıştay Savcısı'ndan "Atatürk imzası sahte" iddiasına yanıt!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Kasım 1934'te müze haline getirilen Ayasofya'nın ibadete açılmasına yönelik talimat vermişti.

Danıştay'da Ayasofya'nın müze statüsüne son verilerek ibadete açılıp açılmayacağı değerlendirildi. 

CNN Türk muhabiri Mustafa Berber, davada neler yaşandığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Söz konusu davada, Ayasofya'nın müze haline getirildiği belgede bulunan Mustafa Kemal Atatürk imzasının sahte olduğuna dair birtakım iddialar ele alındı. 

Soyadı Kanunu'nun o dönemde farklı olduğu, bu nedenle imzanın Atatürk olarak atılmasının imkânsız olduğu ifade edildi. 

Cumhurbaşkanlığı Avukatı, mahkeme tarafından alınacak olan karara razı olacaklarını kaydetti. 

Danıştay Savcısı, bunun üzerine söz alarak, zaman aşımının söz konusu olmadığını, günümüzde mevcut olan Vakıflar Kanunu'nun o dönemde henüz yürürlüğe girmediğini belirtti. 

Eski mevzuata göre işlemin gerçekleştirildiğini ve söz konusu işlemin o tarih itibarıyla hukuka uygun olduğunu aktaran Danıştay Savcısı, sahte imza konusuna da değindi.

Danıştay Savcısı, o tarihte 5 Bakanlar Kurulu'nda da Atatürk'ün aynı imzasının mevcut olduğu kaydedildi. 

Ayasofya'nın cami statüsüne getirilmesine yönelik kararın Bakanlar Kurulu tarafından alınabileceğini aktaran Danıştay Savcısı, davanın reddini talep etti. 

Atatürk imzası sahte mi?

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, Ayasofya'ya müze statüsünü kazandıran Bakanlar Kurulu Kararı'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasının "sahte" gibi durduğunu iddia etmişti. 

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da Mustafa Kemal Atatürk'ün söz konusu tarihte bu kararnameyi imzalamadığını, kendisinin vefatından sonra imzanın atıldığını söylemişti.

Yorumlar (0)