Danıştay: Kadın askerlerin başörtüsü laikliğe aykırı değil

Daha önce laiklikle bağdaşmadığı gerekçesi ile Danıştay’a götürülen MSB’nin kadın askerlere yönelik kıyafet yönetmeliğindeki değişikliği için Danıştay, “sakıncası yok” dedi.

GÜNDEM 08.04.2021, 11:09 09.04.2021, 09:48
Danıştay: Kadın askerlerin başörtüsü laikliğe aykırı değil

Türk Silahlı Kuvvetleri kılık kıyafet yönetmeliğinde düzenlenen yeni değişiklik ile beraber artık kadın askerler başörtüsü takabilecekler.

Subay, astsubay ve askeri öğrenciler türban takabilecekler

2017 yılında Milli Savunma Bakanlığı, TSK’nın kıyafet yönetmeliğinde değişikliğe giderek kadın asker ve öğrencilerin türban takabilmelerine olanak sağlamıştı. Ancak söz konusu değişik, laiklikle bağdaşmadığı gerekçesi ile Halkın Kurtuluş Partisi, konuyu Danıştay’a taşımıştı.

1 oy farkla reddedildi

Halkın Kurtuluş Partisi tarafından Danıştay’a taşınan bu yönetmeliğin iptali istemi Danıştay 2. Dairesi’nde yapılan oylama ile reddedildi.

Danışta, iptal istemini 2 evet oyuna karşılık 3 hayır oyu ile reddetti. Söz konusu kararın gerekçesinde ise MSB tarafından değiştirilen yönetmeliğin laikliğe aykırı bir tutum olmadığı kaydedildi.

Karara AİHM'in daha önceki kararı örnek gösterildi

Alınan ret kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını emsal gösteren Danıştay, türban takmanın artık gündelik hayatın bir parçası haline geldiğini, kişiler üzerinde herhangi bir baskı oluşturmadığını TSK personelinin başörtüsü ile görev yapmasını önleyecek herhangi bir kanunun bulunmadığını belirtti.

Yorumlar (0)