Dağın zirvesinden getiriliyor, tanesi 15 TL

Antalya’da kış mevsiminde Toros Dağları'nın zirvelerinde biriken karlar, büyük uğraşlarla getirilip yazın satışa çıkarılıyor. Üzerine dökülen özel şerbetle "karlama" adını alan bu serinletici lezzet sevenleri tarafından yoğun ilgi görüyor.

GÜNDEM 26.05.2022, 13:45 27.05.2022, 16:18
Dağın zirvesinden getiriliyor, tanesi 15 TL

Yaylalardan toplanan karlar erimemesi için etrafı saman kaplanmış çuvalların içerisine konuluyor. Korunarak ilk hali bozulmayan karlara özel şerbetler, pekmez ve meyve şurupları eşlik ediyor. Boyutlarına göre fiyatları değişen karlamanın bardağı 5 TL'den satılırken, daha büyük kaplarda satın almak isteyenler için 15 TL ve 40 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Karlar samanlara sarılarak saklanıyor

Serik’te karlamacı Ali Dayı olarak tanınan Durmuş Ali Şahin,” Havalar serin seyrettiği için bu yıl karlama tezgahını geç açmak durumunda kaldık. Havalar yavaş yavaşta olsa ısınmaya başladı. Sezonun ilk zamanları biraz zorlayıcı oldu. Ama düzeleceğine dair umudumuz var. Ürettiğimiz içecekler için gelen karlar Gündoğmuş’tan geliyor. Tabi sezon durumuna göre de değişiklik gösterebiliyor bu durum. Hava durumuna göre karlar yaylalardan da toplanabiliyor. Büyük kamyonlara çuval çuval konularak getirilen karlar, öncelikle bıçakla kesiliyor. Daha sonrasında ise karın üst kısmını belli bir oranda sıyırıyoruz. Bu şekilde ortaya temiz bir orta kısım çıkıyor. Bu temiz kısmı koruyabilmek için biz saman kullanıyoruz. Karın üstünü ve altını samanla kaplıyoruz. Eğer yazın aşırı sıcak yaşanırsa soğuk hava depolarına da koyabiliyoruz. Şu an için en küçük bardaklar 5 TL'den başlıyor. Boyutlarına göre de 10, 15 ve 20 TL'ye kadar çıkabiliyor. Küçük çocuklar karlamayı çoğunlukla bardakta talep ediyor, büyükler ise paket yaptırıp eve götürmek istiyor. Büyük paketlerde fiyatlar ise 15 TL ve 40 TL arasında değişiyor” şeklinde ifade etti.

Karlama çocukların bir numaralı içeceği haline geldi

Karlamayı çok sevdiklerini ve sağlıklı bulduklarını söyleyen çocuklar, "Karlama dondurma gibi değil. Hem çok sağlıklı hem de serinletiyor. Yaz mevsiminde tüketilebileceğiniz en güzel içeceklerden. Üzerine döktükleri şerbetlerin tadı çok güzel. Ancak satışı biraz geç başladı. Bizde karlamayı tezgahlarda görür görmez hemen satın aldık. Çünkü tadı çok güzel” dedi.

7’den 70’e sevilen lezzet: Karlama

Karlamayı tezgahta gören üniversiteli genç Mustafa Şahin, “Normalde Bursa’da üniversite okuyorum. Antalya’ya gezmeye geldim. İlk gördüğümde tam olarak ne olduğunu anlayamadım. Daha sonrasında karlamaya bir şans vermek istedim. Tattığıma aşırı derece de memnun oldum. Beğendiğim lezzetler arasında hızla yerini buldu. Hele ki bu Akdeniz sıcağında serinletmesi bulunmaz bir nimet" diye konuştu.

Karlama geleneği nesilden nesile aktarılıyor

Küçüklüğünde kendi içtiği karlamayı, şimdi de kızının tattığına vurgu yapan Yeliz Baran, "Karlama Antalya ve Akdeniz’in yerli içeceği diyebilirim. Benim küçüklüğümden bu yana karlamayı severek tüketiyorum. Şimdi de benim bir kızım var. Bende kızımın bu geleneği sürdürmesini istedim. İçeriği değişiklik gösteriyor ama ben tarçınlı olanı tercih ediyorum. Herkese tavsiye ederim. Şu sıcak havalarda bir numaralı serinletme aracı” dedi.

Yorumlar (0)