DAEŞ militanlarının kaldığı hapishanelerden görüntüler

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’nin Fırat Nehri’nin doğusuna harekât düzenleme planlarının önünü açarken, bölgede Suriye Demokratik Güçleri (SDG) denetimindeki DAEŞ militanları ve aileleriyle ilgili sorumluluğun tamamı da Türkiye'de demişti.

GÜNDEM 10.10.2019, 09:46 10.10.2019, 09:56
DAEŞ militanlarının kaldığı hapishanelerden görüntüler

DAEŞ militanlarının yakınları olarak bilinen, sayıları yaklaşık olarak 70 bin civarındaki kadın ve çocuklar kamplarda kalıyor. SDG dört bini yabancı ülke vatandaşı toplam 12 bin DAEŞ militanı da yedi ayrı hapishanede tutuklu bulunuyor. İngiliz the Times gazetesinin muhabiri Anthony Loyd, geçen hafta 5 bin kişinin tutulduğu bu hapishanelerden birisinin içerisine girerek, yaşam koşullarını görüntüledi ve tutuklularla konuştu.

SDG komutanları tarafından kameralardan DAEŞ militanları tutulduğu hücrelerden izleniyor. (Anthony Loyd, the Sunday Times)

Turuncu tulumlar giydirilmiş, saçları ve sakalları kesilmiş militanların hücrelere balık istifi doldurulmuş halde bulundukları yansıyor.

Hapishanelerde tutulan DAEŞ militanları arasında çok sayıda çocuk da bulunuyor.

Loyd'a konuşan tutuklulardan biri, “Kendi ülkeme dönmek ve yargılanmak istiyorum” diyerek, sözlerine “herkes hata yapabilir.” şeklinde devam etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, DAEŞ militanlarının “insanlık dışı” koşullarda tutulduğunu belirterek, vatandaşı oldukları ülkelere bu kişilerin sorumluluğunu almaları çağrısında bulundu.
 

Yorumlar (0)