"Cumhuriyetin 100. yılında Ay'a gideceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümünde Ay'a ilk temasın gerçekleştirileceğini duyurdu.

GÜNDEM 09.02.2021, 20:25 10.02.2021, 17:28
"Cumhuriyetin 100. yılında Ay'a gideceğiz"

Ülkemizin 'Milli Uzay Programı'nı tanıtan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk hedefin, Cumhuriyet'in 100. yıldönümünde Ay'a ilk teması gerçekleştirmek olduğunu açıkladı.

Söz konusu hedefi iki aşamada tamamlamayı planladıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk aşamada; 2023 yılının son çeyreğine yakın, Dünya yörüngesinde ateşlenen özgün ve milli hibrit roket ile Ay'a ulaşarak sert bir iniş gerçekleştirileceği söyledi.

"Birkaç ülkeden biri olacağız"

İkinci aşamayla ilgili bilgi de veren Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Uzay aracımızı yakın yörüngeye ulaştırarak ilk fırlatmayı uluslararası iş birliği ile hayata geçireceğiz. Hem Ay'a ulaşmayı başaran ülkelerden biri olacak hem de ikinci aşama Ay görevi için gerekli olan bilgileri edinmiş olacağız. 2028 yılında, ikinci etapta aracımızı yakın yörüngeye ulaştıracak olan ilk fırlatmayı bu defa kendi milli roketimizle planlıyoruz.

Ay'a yumuşak bir iniş gerçekleştirdiğimiz söz konusu aşamada, Ay'da bilimsel çalışmalar yürütebilen sayılı ülkelerden biri konumuna geleceğiz. Medeniyet coğrafyamızın sembolü olan bayrağımızı Ay'a göndermenin gururunu hep beraber yaşayacağız. Roket, fırlatma ve kontrol teknolojilerindeki atılımlarımız adeta bir kaldıraç görevi görecektir.

Böylelikle yerli ve milli olarak geliştirmiş olduğumuz alt sistemlerin ticarileştirilmesinin de önü açılmış olacak. Bu oldukça riskli ve zordur. Yakın dönemde Ay'a iniş denemeleri başarısızlıkla neticelenen ülkeleri gördük. Türk mühendislerin bu misyonu başaracaklarına inancım tam."

Yorumlar (0)