Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Yaptırımlar işe yaramaz

İbrahim Kalın, Ukrayna krizine dair Batı'nın Rusya'yı hedef alan yaptırımlarının hiç işe yaramayacağını, yalnızca problemleri erteleyeceğini ifade etti.

GÜNDEM 20.02.2022, 23:53 22.02.2022, 10:08
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Yaptırımlar işe yaramaz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Alman medyasına verdiği demeçte, "Rusya'yı hedef alan yaptırımlar hiçbir işe yaramaz. Yalnızca problemleri ertelersiniz. Diğer tarafa kulak vermek ve stratejik kaygılarını anlamaya çalışmak daha iyidir. Rusya, NATO'nun kendilerini tehdit ettiğini düşünüyor. SSCB'nin (Sovyetler Birliği) çöküşünden 30 sene sonra, Sayın Putin hudutları tekrar çizmek ve stratejik ittifakları yeniden kurmak istiyor." diye konuştu.

"Ruslara da kulak verilmeli"

Kalın, ülkemizin Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin neresinde olduğuna yönelik soruya, 21'inci yüzyılda yeni zorluklarla burun buruna olunduğunun altını çizerek, "Bu yüzden de her iki cephenin de güvende hissedeceği yeni ilkeler ve kurallar oluşturulması lazım. Bu, Rusya'dan gelen hemen her isteğe cevap vermeniz gerektiği manasına gelmiyor fakat Ruslara kulak vermemiz lazım." diyerek yanıtladı.

"Diğer ittifaklara kapalı değiliz"

NATO'nun, dünyanınki en önemli ve başarılı askeri ittifak olduğuna işaret eden Kalın, "Biz de kilit konumda olan bir üyeyiz. Fakat bu, diğer ittifaklara katılamayacağımız veyahut Çin ya da Rusya ile iyi ilişkilerimiz olamayacağı manasına gelmez." şeklinde konuştu.

"Bize uzatılan elleri geri çevirmeyiz"

Sözcü Kalın, dış siyasete 360 derecelik bir açıdan baktıklarını kaydederek, "Bize uzatılan elleri geri çevirmeyiz. Coğrafyamız da bizi bunu yapmaya mecbur bırakıyor fakat eş zamanlı olarak yardımcı da oluyor. Tabii bu her hususta aynı fikirde olmamız gerektiği manasına gelmiyor. Rusya ile dahi değil. Kırım'ın ilhakını kesinlikle tanımıyoruz. Libya'daki Wagner birliklerini ve Suriye'deki politikasını desteklemiyoruz fakat bu yüzden hemen savaşmak mecburiyetinde değiliz." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)