Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan önemli açıklamalar!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 2020'nin ilk kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Kalın, Libya'da yaşanan güncel olaylar hakkında Yaşanan hadiseler aslında bizim uyarılarımızın ne kadar haklı olduğunu göstermiştir. Nisan ayında imzalanan anlaşmayı ihlal eden Hafter tarafı saldırılarına devam ediyor. Buna bir ‘dur’ denmezse daha fazla kan dökülecektir" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 07.01.2020, 20:10
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan önemli açıklamalar!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 2020 yılının ilk kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Kalın, Libya'da Hafter tarafının Nisan ayında imzalanan anlaşmaya uymamasının büyük sorun yaratabileceğini "Yaşanan hadiseler aslında bizim uyarılarımızın ne kadar haklı olduğunu göstermiştir. Nisan ayında imzalanan anlaşmayı ihlal eden Hafter tarafı saldırılarına devam ediyor. Buna bir ‘dur’ denmezse daha fazla kan dökülecektir. Burada Türkiye oradaki çatışmaya denge getiren ve siyasi süreci açan hamleler yapmaktadır. Hafter her ihlal yanına kalmakta uluslararası toplumdan bir kınama dahi çıkmamakta.  Biz süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz. Libya’da bütün tarafların Nisan ayındaki pozisyonuna geri dönmesidir. Bu anlaşmayı ihla eden tarafın Hafter olduğunu belirtmek isterim. Libya'da önceliğimiz çatışmaların bir an önce durması, bir ateşkes olması" ifadeleriyle dile getirdi.

"Bizim itidal ve sükunet çağrımız devam edecektir"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, ABD'nin İranlı general Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından bölgede tansiyonun hızla artması konusunda "Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili yoğun diplomasi trafiği başlattı.Bölgemiz savaşlardan dış müdahalelerden yoruldu. Artık bu çatışmaların sona ermesi gerekiyor. Ama tarafların pozisyonlarının giderek keskinleştiğini görüyoruz. Bizim itidal ve sükunet çağrımız devam edecektir" şeklinde konuştu.

"Cumhurbaşkanımızın Putin ile ilgili görüşeceği konulardan biri"

Suriye rejiminin İdlib'deki saldırılarına da değinen İbrahim Kalın, "Biz rejime saldırılarını durdurması çağrısında bulunurken Rusya'ya da gerekli adımları atmasına da çağrıda bulunuyoruz. İdlib meselesi de sahada takip ettiğimiz bir konu. Cumhurbaşkanımızın Putin ile ilgili görüşeceği başlıca konulardan bir olacaktır. Rusya’nın kontrolünde olan bölgelerde de Rus tarafının üzerine düşlen sorumluluklar vardır" dedi.

"TürkAkımı yarın fiilen başlamış olacak"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelerek açacağı TürkAkımı projesi hakkında konuşan Kalın "TürkAkımı yarın fiilen başlamış olacak.  Bildiğiniz gibi iki boru hattı var. Türkiye’nin enerji ihtiyacı olmakta önemli bir rahatlama getireceğini belirtebilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Önce Putin ile sonra TürkAkımı lansman programı olacak ve Cumhurbaşkanımızın gelen konuklara akşam yemeği servis olacak" şeklinde konuştu.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin ihracat artışında 7. sıraya yükseldiğini belirterek bu durumun Türk ekonomisinde pozitif hamle yapma sırasının geldiğini işaret ettiğini de belirtti.

"Herkesin aklıselim hareket etmesi gerekiyor"

Sözcü Kalın, Irak'ta son dönemde yaşanan olaylar hakkında "Bölgenin kaderini yanlış yönlere sevk ettiğini hepimiz gördük görüyoruz. Gerilim ortamında herkesin aklıselim hareket etmesi gerekiyor. Daha fazla provkatif eylemlerin kimseye faydasının olmayacağını ifade etmek istiyorum" dedi.

"Görüş ayrılıklarına rağmen Rusya'yla görüşmelerimiz devam ediyor"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Rusya lideri Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in görüşmesi hakkında "Putin’in Suriye ziyaretine biz bir şey diyemeyiz, kendi tasarrufu. Biz Suriye’de çatışmaların sona ermesi için önemli bir rol üstlendik. Sadece insani anlamda mültecilere yardımcı olmuyoruz. Sınır güvenliğimiz de sağlıyoruz. Terör koridorunun kurulması gibi projeler suya düşmüş durumda. Görüş ayrılıklarına rağmen Suriye’deki süreci hayata geçirmek adına Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yarınki görüşmede Suriye İdlib görüşmesi gündemde olacak.Esed rejimi konusunda pozisyonumuz açık. Suriye'yi demokratik, çoğulcu, barışçıl geleceğe taşıyacak lider olma vasfını yitirdiğini görüyoruz" dedi.

"Türkiye burada hem ABD hem de İran ile konuşabilen birkaç ülkeden birisi"

İbrahim Kalın, İran ve ABD arasındaki gerginlik için itidal çağrısını tekrarlayarak "Cumhurbaşkanımız hem İran hem de Irak cumhurbaşkanları ile görüşmeler yaptı. Şimdi buradaki görüşmelerde durumu değerlendirmektir. Cumhurbaşkanımız burada Ruhani’ye de aynı telkinlerde bulundu. Burada atılacak adımlar verilecek cevapların şekli nasıl olacaksa uzun vadede bölgeyi ateşe vereceğinden herkesin kaçınması gerekiyor. Bizim çağrımız müzakere yoluyla bunun çözülmesidir. Türkiye burada hem ABD hem de İran ile konuşabilen birkaç ülkeden birisi. Cumhurbaşkanımız bölgenin menfaatlerini düşünerek fikirlerini dile getirdi. Kendisinin burada önemli bir rol oynadığı aşikar. Umarız herkes sağduyu ile hareket eder. Bu yangını daha fazla alevlendirecek adımlardan herkes kaçınır" ifadelerini kullandı.

"Libya tarafının da talepleri çerçevesinde planlama yapılıyor"

Sözcü Kalın, Türk askerinin Libya'ya konuşlandırılmasına imkan veren tezkere ile ilgili "Libya ile ilgili Meclis’ten tezkere çıktı. Libya tarafının da talepleri çerçevesinde planlama yapılıyor. Prensip olarak Türk ordusunun orada askeri eğitim ve ekipman tarafında meşru Libya hükümetinin yanında olduğunu söyleyebilirim. Desteğimize devam edeceğiz" dedi.

Yorumlar (0)