Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Güçlü bir enerji üssü olacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Konya ziyareti esnasında açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ihracatta geldiği noktanın altını çizen Oktay ihracatta 500 milyar dolar hedefinin varılamaz bir hedef olmaktan çıktığını ifade etti. Türkiye’nin çok daha güçlü bir enerji üssüne dönüşeceğini belirten Oktay, bölgede Türkiye’ye rağmen bir planın da gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti.

GÜNDEM 18.04.2022, 10:11 18.04.2022, 10:50
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Güçlü bir enerji üssü olacağız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gerçekleştirdiği ziyaretlere Konya’yı da ekledi ve burada gençlerle buluşarak, iftar yaptıktan sonra teravih namazı kıldı. Oktay teravih namazının ardından meydanda vatandaşlara salep dağıtarak Mevlana Müzesi’ni de ziyaret etti. Daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İl Başkanlığı’nı ziyarette bulunan Oktay, burada açıklamalarda bulundu:

"Başkalarının ne dediğinden bağımsız olarak biz koşmaya devam ediyoruz. Ve ideallerimizden ve hedeflerimizden de bir şey kaybetmiş değiliz. Daha da güçlenerek geleceğe yürüyeceğiz. Cumhur İttifakı ve AK Parti teşkilatları ile birlikte 2023’ün ardından 2053 ve 2071’e de hep beraber yürüyeceğiz. Gençlerimiz bizi 2053’lere kadar taşıyacak daha sonra onlar da bayrağı kendi gençlerine emanet edecekler."

Benzer şeyler yaşanıyor

"Bugünden 100 yıl öncesine baktığımızda şu anda yaşananlardan çok da farklı şeylerin yaşanmadığını görüyoruz. Aslında 500 yıl ya da bin yıl öncesine de gittiğimizde Selçuklu dönemlerinde de yaşananların çok da farklı olmadığını görüyoruz. Bu bize net bir şey gösteriyor. Bu coğrafyada yaşamanın bir kuralı var. Ayakta ve hayatta kalmak istiyorsanız güçlü olmalısınız. Her alanda güçlü olmak zorundasınız. Hiç kimse, hiçbir zaman hafif de olsa uyumanıza müsaade etmiyor. Biz bunu bilerek yaşıyoruz. Cumhurbaşkanımız da bu durumun bilincinde ve her gün ısrarla ve yılmadan koşuyor olmamızın nedeni de bu anlamda yaşadığımız heyecandır. Gelecek için gerçekleştireceğimiz ve bizi geleceğe taşıyacak çok fazla işimiz var."

500 milyar dolar hedefi de bizim için varılamaz bir hedef olmaktan çıkmıştır

"Son dönemde ihracatın ne kadar iyi seviyelere geldiği görülüyor. Dünyada gerek pandeminin etkileri devam ederken, gerek iklim değişikliği ve kuralığın etkileri devam ederken, bölgede yaşanan gerilimler ve çatışmalar devam ederken ve tedarik zincirlerinde yaşanan zorluklar etkisini göstermeye devam ederken biz böyle bir durumda bir yıl içinde ihracatımızı 55 milyar dolar arttırmış bir ülke olarak dikkat çekiyoruz. 500 milyar dolar hedefi de bizim için varılamaz bir hedef olmaktan çıkmıştır ve çok yakında bunu da gerçekleştireceğiz. Bu hedefe de beraber ulaşacağız. Peki, bu neden bu kadar önemli? Bizim bir kalkınma projemiz var bu da özel sektörü hareketlendirerek buradaki dinamizm sayesinde kalkınmayı hızlandırmak. Doğal kaynak zengini bir ülke olmadığımız için ihracat ile büyümeyi hedefliyoruz. Bu nedenle yatırımlar yapıp üretimi ve istihdamı güçlendirmek zorundayız."

50 milyar dolarlık ek enerji faturası çıktı

"Bütün bunları yaparken böyle bir dönemde bile cari dengede de iyileştirmeler yapacağımızı dile getirmiştik. Geçtiğimiz yılın son aylarında cari fazlası olan bir ülkeden bu yıl cari dengede açık vermeye başlanınca bir anda sesler yükselmeye başlandı ve modelimizle ilgili 'sizin modeliniz ancak bu kadar olur' gibi yorumlar yapılmaya başlandı. Buradan çok net bir şekilde şu mesajı vermek istiyorum: o 6’lının içinde mutlaka hesap yapmasını bilen birileri vardır. Eğer dikkatlice bakarlarsa bizim geçtiğimiz yıl koyduğumuz hedeflerin cari denge açısından farkı enerji sektöründeki fiyat artışlarından kaynaklanıyor. Yani başka bir değişle yaklaşık 50 milyar dolarlık ek bir enerji faturası çıkması nedeniyle gerçekleşmiştir. Emtia fiyatlarındaki artışın enflasyona yansıdığını fark edip fark etmediğimizi soruyorlar. Bunun gayet farkındayız. Bu sorununun üstesinden gelecek de yine milletimiz ile birlikte teşkilatımızdır. Bugüne kadar herhangi bir sorunu görmezden gelerek arkamıza atmadık. Şu anda da bunun üzerine gitmeye çalışıyoruz. Bu günleri de geride bırakacağız."

Türkiye’ye rağmen bir plan yapılamaz

Doğu Akdeniz’de gerçekleşen olaylarda Türkiye’ye çizilmek istenen harita hakkında açıklamalarda bulunan Oktay, şu ifadelere yer verdi:

"Şu an kimse bunun üzerinde konuşmuyor. Sevilla haritasını hatırlayanlar olacaktır. Şu an bu haritanın adı kalmadı. Yine aynı şekilde 'Libya’da ne işiniz var' dediklerinde de Türkiye’ye çizilen bir alan vardı. Biz ve Cumhurbaşkanımız sürekli olarak Türkiye’ye rağmen bölgede bir plan hayata geçirilemeyeceğini sürekli olarak ifade ettik. Bunun bir şaka olduğunu zannedenler de oldu ancak şu ana kadar hiçbir plan hayata geçmedi. Hatta Türkiye’yi dışarıda bırakmak isteyenlerin de dışarıda kaldığı bir sürece şahit olduk. Kılıçdaroğlu başta olmak üzere 6’lı masada yer alanlar dün başka şeyler konuşuyorlardı bugün başka şeyler konuşuyorlar. Türkiye’yi yalnızlaştırmaya çalışan projeler başarısızlıkla sonuçlandı. Türkiye olmadan herhangi bir projenin hayata geçirilemeyeceği çok net bir şekilde görülmüştür ve bugün de tekrar farklı iş birlikleri ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tüm komşularımızla birlikteyiz ve bu durum artmaya da devam edecek."

Türkiye çok daha güçlü bir enerji üssü haline gelecek

Bölgede yaşanan iş birliğinin dünyadaki barışa da ciddi anlamda katkı sağladığını belirten Oktay, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bunun kalkınma, gelişme ve projeler anlamında da sonuçlarının olduğunu göreceğiz. Karadeniz ve Akdeniz ile birlikte Türkiye’nin bir enerji koridoruna dönüştüğünü ve güçlü bir enerji üssü haline geldiğine şahit olacağız. O günleri de hep beraber göreceğiz. Tabii ki Karedeniz bizim için barışın yaşandığı bir denizdi ancak Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan olaylar nedeniyle şu an orası en istikrarsız bölge olarak dikkat çekiyor. Türkiye olarak yine aynı şeyleri yapmaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın da liderliğinde son derece dengeli bir politika izleyerek her ikisi de dostumuz olan Rusya ve Ukrayna ile görüşmelere devam ediyoruz. Dolayısıyla ikisinden de vazgeçemeyeceğimizi belirttiğimiz bu iki ülke arasındaki barışın sağlanması amacı ile çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. İnşallah burada da sonuca ulaşacağız zira savaşın bir kazananı olmaz. Barışın sağlanması halinde ise burada bir kaybeden olmayacaktır."

Ramazanda 81 ilin dolaşılmasına yönelik talimat geldi

Konya’nın sorunları ile ilgili de çalışmaların devam ettiğini belirten Oktay, sözlerine şöyle tamamladı:

"Cumhurbaşkanımız kabinedeki her üyeye Ramazan ayında 81 ilin dolaşılmasına yönelik talimat verdi. Dolaşarak hemhal olacağız. Teravihte, iftarda, sahurda ve sokakta vatandaşlarla birlikte olacağız. Dertlerinizi dinleyerek anlamaya ve çözüm bulmaya çalışacağız. Güzellikler olması durumunda bunu da paylaşacağız. Konya’da olmaktan zaten her zaman oldukça mutlu oluyoruz."

Yorumlar (0)