Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “barış diplomasisi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya arasında ateşkesin sağlanması amacıyla diplomatik temaslarını genişletmeye karar verdi. Çalışmalarının Antalya Diplomasi Forumu ve forum dışında yapacağı görüşmelerle çeşitlendirileceği bildirilen Erdoğan’ın önümüzdeki 5 gün boyunca diplomasi trafiği oldukça yoğun geçecek.

GÜNDEM 10.03.2022, 14:38 10.03.2022, 18:12
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “barış diplomasisi”

Ukrayna-Rusya savaşında 15’inci gün geride kalırken iki ülkenin Dışişleri Bakanları bugün ilk kez Antalya’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun arabuluculuğunda gerçekleşen toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan da ateşkes görüşmelerini başlatmaya karar verdi. 

Aliyev ile bugün yemekte buluşacak

Türkiye’nin bölgede önemli dostlarından olan Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bugün yemek yiyecek olan Erdoğan, barış diplomasisi görüşmelerini bu şekilde yüz yüze başlatmış olacak. Çankaya Köşkü’nde yenecek yemekte savaşın bölgesel etkileri konuşulacak. Sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün TSİ 18.30’da ABD Başkanı Biden ile telefon görüşmesi yapacak. Bu görüşmenin gündemi de Rusya-Ukrayna savaşı olacak.



Bölgesel görüşmeler Antalya’da sürdürülecek

Yarın sabah saatlerinde Antalya’ya ulaşacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu’na katılacak. Burada, savaşı sonlandırmak için atılacak adımlara ilişkin görüşlerini ifade edecek.

13 Mart 2022 Pazar günü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile İstanbul’da görüşecek olan Erdoğan, 14 Mart 2022 Pazartesi günü de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ankara’da bir araya gelecek. 

Putin ve Zelenskiy görüşmeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşın başladığı 24 Şubat günü Külliye’de bazı bakanlar ve kurmaylarıyla güvenlik zirvesi düzenlemiş ve bu zirvenin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Zelenskiy ile ikinci görüşme ise 26 Şubat’ta kaydedilmişti. Savaş sürecindeki üçüncü telefon görüşmesi 4 Mart günü gerçekleştirildi. Bu süre zarfında Rusya Devlet Başkanı Putin ile de telefon teması sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Mart günü Putin’i aradı. Tüm bu konuşmaların ana gündemi ise bölgede barışın sağlanması ve Türkiye’nin bu konuda yapacağı arabuluculuk oldu.

Telefon görüşmeleri devam ediyor

İki haftalık savaş sürecinde Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, İngiltere Başbakanı Johnson, Avusturya Cumhurbaşkanı Bellen, Hollanda Başbakanı Rutte, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kanada Başbakanı Trudeau, Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda, Avrupa Birliği Konseyi başkanı Michel ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Leyen ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. 

Öte yandan 2 haftalık süre içerisinde İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Kosova Cumhurbaşkanı Osmani’yi de Ankara’da konuk ederek yüz yüze görüşme kaydetti.

Yorumlar (0)