Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türkmenistan’da terörle mücadelede önemli mesaj…

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan’daki Aşkabat Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda yaptığı konuşmada “Uluslararası ve bölgesel iş birliği terörle mücadelede hayati bir önem taşımaktadır. Terör örgütleri arasında ayrım yapmaksızın mücadelemizi sürdürmeliyiz.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 28.11.2021, 13:43
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türkmenistan’da terörle mücadelede önemli mesaj…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Aşkabat’ta düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15. Zirvesi’nde konuştu.

Yaptığı konuşmaya bütün katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, zirveden dolayı bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu kaydetti.

Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a misafirperverliklerinden dolayı teşekkürlerini iletirken, zirve dönem başkanlığını Türkiye olarak devrettiklerini kaydederek, yeni dönem başkanı olan Türkmenistan’a başarılarını iletti.

Erdoğan, zirvenin bölge ve ülkeler için hayırlı olmasını temenni ederek, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Azerbaycan’ın bağımsızlıklarının 30. senesini tebrik etti.

“TURKOVAC’ı tüm insanlığın hizmetine açacağız”

Yaklaşık olarak iki senedir bütün insanlığı küresel çapta tehdit eden koronavirüs salgınıyla mücadele edildiği kaydeden Erdoğan, 5 milyonun üzerinde yaşamını yitirmesine sebep olan koronavirüsün ticaret, ekonomi ve turizm başta olmak üzere yaşamın tüm alanlarında etkisini sürdürdüğünü kaydetti.

Zirvenin koronavirüsle mücadelede dayanışma ve iş birliğinin güçlenmesine vesile olması temennisinde bulunan Erdoğan, “Ülkemiz bu zorlu süreçte dünyanın dört bir yanından almış olduğumuz yardım taleplerini karşılamaya gayret etti. Şimdiye dek içlerinde teşkilat üyelerimizin de yer aldığı 12 uluslararası kuruluşa ve 160 ülkeye yardım götürdük. Teşkilatımızın kimi üyelerine tıbbi malzeme, satın alma izinleri ve ihracat, personel ve eğitim desteği vermek suretiyle de ayrıca destekte bulunduk.” dedi.

11 ülkeye aşı tedariğinde olduklarını da söyleyen Erdoğan, “Yerli aşımız TURKOVAC’ın acil kullanım onayı için kısa bir zaman önce başvurduk. Süreç tamamlanınca inşallah aşımızı milletimizle beraber bütün insanlığın hizmetine sunacağız.” şeklinde konuştu.

“Yüksek potansiyelden daha çok yararlanmalıyız”

Erdoğan, zirvenin “Birlikte Geleceğe” temasıyla düzenlendiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:

“Teşkilatımız ekonomik iş birliğimizin güçlendirilmesi açısından daha iyi nasıl faydalanabileceğimizi belirlememiz için büyük bir önem taşıyor. Ortak hedeflerimize gidebilmemiz için gerekli olan yol haritası 2025 vizyon bölgesinde bulunuyor. Bugün onaylanacak Aşkabat Eylem Mutabakatı’nı da bu doğrultudaki güçlü irademizi vurgulayan bir belge olarak görüyoruz. 8 milyon kilometrekareden oluşan alanda yaklaşık olarak 500 milyon nüfusa sahip coğrafyamızın sunmuş olduğu yüksek potansiyelden daha çok yararlanmalıyız. Ticaret hacmimizi 100 milyar dolar bandına çıkarmak için gayretlerimizi yoğunlaştırmalıyız. Bu kapsamda, öncelikle 2025 senesi Vizyon Belgesi’nin de stratejik amaçları arasında bulunan ECOTA’yı yürürlüğe almamız gerekli.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 seneden beri uygulanmayan anlaşmanın bölge içi ticaretin hak ettiği seviyelere ulaşmasını sağlayacak ana enstrüman olduğuna inandıklarını kaydederek, “İstanbul’da ev sahibi olduğumuz EKO Bank’ta mali ve kurumsal kapasitelerin arttırılması suretiyle bütün teşkilat üyelerimizin katılımıyla kalkınma konusunda daha önemli işlevler yerine getirilebilir.” dedi.

Ankara’da yer alan eğitim enstitüsünün üyelerin arasındaki iş birliğini arttırıp insani kalkınma hususunda ciddi katkılar vermeye başladığının altını çizen Erdoğan, tekrar Ankara’da faaliyetlerini sürdüren Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi’nin de gıda güvenliğinin teminiyle bölgedeki tarım sektörünün geliştirilmesi hususunda önemli bir rol üstlendiğini kaydetti.

Erdoğan, küresel ve bölgesel ulaşım ağlarının öneminin salgında bir defa daha ortaya çıktığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulaşım altyapısının bölgemizde geliştirilmesi ve modern İpek Yolu’nun canlandırılmasına ilişkin çabalarımız hız kesmeden sürüyor. Türkiye’nin öncülüğünü gerçekleştirdiği Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi’yle Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu hattı bu bağlamdaki çabalarımızın en somut tezahürüdür. Bölgemiz ve ülkemiz arasında doğrudan bir kara bağlantısı oluşturacak Zengezur Koridoru da önemi aşikardır. Keza Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan İzmir-İstanbul, Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Avrasya Tüp Geçidi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray’ı bağlayacak projelerimiz arasındadır. Tekrar doğu-batı bağlantısına katkı verecek Filyos Limanı, Çandarlı Limanı projelerinde çalışmalarımız devam ediyor. İslamabad-Tahran-İstanbul kara yolunun işlerlik kazanmasıyla aynı güzergahta demir yolu hattının canlandırılması çabalarını da memnuniyetle karşılıyoruz.”

Teşkilatı daha da fazla sahiplenmeleri, reform sürecini sürdürmelerini ve güçlü bir bütçeyle etkin kılmaları gerektiğine inandığını söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Ciddi bir ekonomik ve insani krizle karşı karşıya bulunan Afganistan’da bir an evvel kalıcı barış ve istikrarın sağlanması önemlidir. Ülkemizin bütün kesimlerinin beklentilerini karşılayacak bir yönetim anlayışının geliştirilmesi hedefimizdir. Afganistan’daki eğitim, sağlık gibi kritik sektörler dahil olmak üzere temel devlet yapılarının işler şekilde tutulmasına ilişkin çabaları destekliyoruz. Bütün bölgemizi etkileyecek olan mülteci krizinin önlenmesi için Afgan ekonomisinin ayağa kaldırılması gerekli. Türk Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarımız ülkede giderek büyüyen açlık ile kıtlık tehlikesine karşı insani yardım faaliyetlerini artırdılar. İran’a uygulanan tek taraflı yaptırımların biran önce bitmesi ve bütün tarafların kapsamlıca ortak eylem planına geri dönüp yükümlülüklerini tekrar üstlenmeleri bölgemizin istikrar ve ekonomik refahına katkı verecektir.

“Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğiz”

Azerbaycan’ın işgal altında olan topraklarını kurtarması husususun bölgede kalıcı istikrar ve barışın kapılarını açtığını da söyleyen Erdoğan, “Azerbaycan’ın bölgede refahın artması için art arda hayata geçirdiği projeler takdire şayandır. Atılan adımlar bölgede normalleşme çabalarını destekleyecektir. Türkiye olarak bu dönemde Azerbaycan’ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Teşkilatımız Azerbaycan’la tam bir dayanışma içinde olmamız büyük bir öneme sahip.” dedi.

Erdoğan, Kıbrıs konusuna ilişkin de değerlendirmeler yaparak şunları söyledi:

“Kıbrıs konusunda Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescili, çözüm anahtarıdır. Bütün dost ve kardeş ülkelerin KKTC’nin çözüm vizyonunu ön yargısızca değerlendirmesini talep ediyorum. Teşkilatımızın gözlemci üyesi Kıbrıs Türkleri’nin maruz kaldığı tecridin hafifletilmesine dair kültür, spor, turizm ve eğitim gibi alanlarda ilişkilerin geliştirilmesini teşvik ediyoruz.”

Erdoğan sözlerinin devamında, “Uluslararası ve bölgesel iş birliği, terörle mücadele konusunda hayati bir öneme sahiptir. Terör örgütleriyle verdiğimiz mücadeleyi ayrım yapmaksızın devam ettirmeliyiz. Bölgemiz, DEAŞ, FETÖ, YPG gibi eli kanlı terör örgütlerinden temizlendiği müddetçe, istikrar, huzur ve ekonomik kalkınma da hızlanacaktır. Terörün her türlüsüne dair dayanışma içinde olmamız bu bakımdan büyük bir önem taşımaktadır.” sözlerini söyledi.

Erdoğan, dönem başkanı Türkmenistan başta olmak üzere zirvenin başarısında emeği olan herkese teşekkürlerini sundu.

Yorumlar (0)