Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan NATO Zirvesi öncesi açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesi için Brüksel'e gitmeden önce havalimanında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan açıklamasında, ABD Başkanı Biden'la yapacağı görüşmede masaya yatırılacak konulara değindi. 

GÜNDEM 13.06.2021, 16:12 13.06.2021, 16:15 Hanife
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan NATO Zirvesi öncesi açıklama

Brüksel'deki NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak için Atatürk Havalimanı'ndan hareket edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçuş öncesi havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Yarın ABD Başkanı Joe Biden'la da görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, ittifakın 10 yıllık yol haritasının belirleneceğini ve NATO 2030 sürecine yönelik kararların alınacağı önemli bir zirveye katılacaklarını kaydetti.

"Müttefiklerimizle ittifaka verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizeceğiz.” diyen Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin kendi sınırlarını korurken NATO'nun sınırlarını da koruduğunu belirterek, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg her zaman olumlu yaklaşımlar içerisinde olan bir dost olduğunu söyledi. 

Erdoğan - Biden görüşmesi

ABD Başkanı Biden’ın 1915 olaylarını soykırım olarak kabul ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı bunu gündeme getireceklerini belirterek, "Biden ile ikili ilişkileri ele alacağız. Görüşme alanımız çok geniş. Zira 24 Nisan bizler için maalesef çok olumsuz bir süreç oldu. Bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değil" dedi. 



F-35'ler ve silah anlaşmaları

F-35 konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiine ilişkin masa üstünde kalan konular olduğunu ve bunlardan en önemlisinin de F-35’ler olduğunu söyledi. ABD’nin sözleşmeye uymadığını, patriotlar konusunda sözünü yerine getirmediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, bunun üzerine Türkiye’nin S-400 konusunda adım attığını hatırlattı. 



Merkez bankası rezervleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası döviz rezervi konusunda ise şuan da rezervin 100 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıkladı.  Çin'le çok önemli bir anlaşmayı yaptıklarının altını çizen Erdoğan, “Çin'le 2.4 milyar dolarlık bir swap anlaşmamız vardı zaten, şimdi 3,6 milyar dolarlık yeni bir anlaşmayla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk.” İfadelerine yer verdi. 

Marmara'daki müsilaj

Son olarak Marmara’daki müsilaj sorununa da değinen Cumhurbaşkanı, YÖK Başkanın ve kendilerinin gerekli mesajları verdiklerinin altını çizerek, bundan sonraki süreçte neler yapabileceğini konuştuklarını kaydetti.  77 noktada bin 700 metreküp müsilaj temizlendiğini belirten Erdoğan, ekiplerin 7/24 saat bu çalışmaları sürdüreceğini ve yapılan incelemeler sonucunda da toplanan müsilajlara ne olacağının belli olacağını söyledi.  
 

Yorumlar (0)